Hlavní obsah

Pramínky uvedou premiéry dvou nových pořadů

Novinky, Vladan Jílek

Dva zcela nové komponované pořady představí kopřivnická cimbálová muzika Pramínky na letošních Rožnovských slavnostech. Ty se konají ve dnech 7. až 9. července ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: Vladan Jílek

Rožnovské slavnosti

Článek

Jak se rodí písničky je pořad věnovaný moravským lidovým písním. Diváci se v něm dozví, odkud se písně vzaly, jak a kdy vznikaly, o čem nám vypravují a co nás chtějí naučit. Vzpomene i nejvýznamnější sběratele lidových písní a neopomene ani nositele, kteří lidovým písním po celá staletí vdechují život.

Pořad má svou premiéru v sobotu 8. července od 15.00 hodin v Hamru v Mlýnské dolině Valašského muzea v přírodě. Účinkuje Terezka Podoláková, Vladan Jílek a cimbálová muzika Pramínky.

Pocta Františku Bartošovi vzpomíná na život a dílo jednoho z našich nejvýznamnějších moravských sběratelů lidových písní, národopisce, filologa, učitele a zaníceného vlastence Františka Bartoše, od jehož narození letos uplynulo 180 let.

Sobotní pořad začíná v 18.00 hodin v komorním amfiteátru Dřevěného městečka. Účinkují štramberští herci Dagmar Benešová a Aleš Švondrk, Bartošův soubor ze Zlína a cimbálová muzika Pramínky z Kopřivnice.

Premiéry pořadů Jak se rodí písničky a Pocta Františku Bartošovi jsou součástí programu 39. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu Rožnovské slavnosti 2017, který proběhne ve dnech 7. až 9. července v Rožnově pod Radhoštěm. 

Podle slov ředitele Valašského muzea v přírodě Jindřicha Ondruše nabízejí Rožnovské slavnosti, které se konají jednou za dva roky, tři dny naplněné bohatým programem: „Těšit se můžete například na Valašský odzemek, který patří k našim nejkrásnějším mužským lidovým sólovým tancům a právem byl zapsán do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Předvádět ho budou mladí odzemkáři a taneční mistři. Na jeho podporu a propagaci pořádá naše muzeum také mezinárodní seminář o odzemku Mužský taneční sólový projev v Karpatech.”

„Zaujme jistě i španělské Flamenco. Tanec, který byl v roce 2010 zapsán na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO, můžete zhlédnout, prožít, nebo se ho začít učit. Například na Večerní škole Flamenca. Velmi atraktivní bude zcela jistě hlavní sobotní večerní pořad Rožnov – město pod Radhoštěm k 750. výročí založení města. To ale zdaleka není všechno. Věřím, že skvělé budou i další pořady a vystoupení zahraničních i domácích souborů, a že budete spokojeni,” dodal ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Reklama

Výběr článků

Načítám