Hlavní obsah

Praha přišla o raritu, racek šedý uhynul

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze dvanáct dní se mohli ornitologové a obdivovatelé ptačí říše těšit z pozorování vzácného zatoulance z Arktidy – racka šedého, který se zdržoval v Praze na Vltavě. V sobotu ve večerních hodinách byl nalezen mrtvý u Karlova mostu.

Foto: Jiří Šafránek

Racek šedý na Vltavě v sobotu 28. 1. 2012.

Článek

Racek šedý je jedním z největších racků. Od ostatních velkých druhů se v dospělosti liší bílými špičkami křídel. Velmi světlí jsou i mladí ptáci. Hnízdí v nejsevernějších částech Evropy, Asie a Severní Ameriky. V zimě se ojediněle objevuje na pobřeží Severního a Baltického moře. Pouze zcela výjimečně se zatoulá i do střední Evropy. V České republice byl zjištěn teprve po desáté za posledních 150 let.

Jeho výskyt v Praze se stal přírodovědnou senzací a desítky ornitologů i pozorovatelů ptáků se za ním sjížděli ze všech koutů republiky. V sobotu se však stalo, to co málokdo čekal. Racek šedý byl nalezen, jak nehybně leží na ledě u Karlova mostu. Jeho tělo bylo vyzvednuto a pokud bude vhodné k preparaci, stane se muzejním exponátem dokládajícím jeho krátký pobyt v hlavním městě.

Pokud i dnes chcete vidět racka šedého, jak se koupe ve Vltavě nebo létá nad Karlovým mostem, tak se můžete podívat na videa, která před pár dny natočili členi Moravského ornitologického spolku - pobočky ČSO. Videa racka šedého jsou umístěna na videokanále MOS, který najdete na http://www.mos-cso.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám