Hlavní obsah

Praha o víkendu hostila festival jídla a pití

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostory parku Trójského zámku v Praze se staly svědkem 5. ročníku festivalu jídla a pití Foodparade 2015. Součástí byla i velká gastronomická soutěž I Love Food, spousta ochutnávek, předváděcích akcí, novinek z gastronomie. To vše se odehrálo uplynulý víkend 5. a 6. září.

Foto: Petr Mráček

Foodparade 2015 - soutěž I Love Food - porota s finalisty

Článek

Po oba dva dny nabízeli vystavovatelé to nejlepší ze svých kuchyní. Ochutnat bylo možné lahůdky například z Burger baru, La Gare, Intercontinentalu Praha... Hojnou účast zažil stánek Hmyz na talíři, kde bylo k dostání hned několik lahůdek - cvrčci, švábi, potemníci, či veleštír.

Pořadatelé festivalu - Chefparade Praha - vyhlásili i velkou kuchařskou soutěž I Love Food. Soutěžilo se o ceny v celkové hodnotě 100 000 korun. „Soutěž jsme rozdělili do 4 kol. V prvním kole musel soutěžící vymyslet recept, kde hlavní surovinou byl parmazán. Recept musel být originální a vše jsme kontrolovali, zda nebyl odněkud přímo opsaný. Ve druhém kole, kam ze 64 přihlášených postoupilo 12, musel každý svůj recept připravit a odprezentovat. Z této dvanáctky jsme vybrali 4 soutěžící, kteří se utkali v sobotním semifinále, odkud postoupili poslední dva do nedělního finále,” řekla o soutěži jedna z organizátorek Jana Duffková.

Sobotní semifinále nebylo vůbec jednoduché. Na semifinalisty čekala tři kola: 1. Rychlý kvíz ze světa jídla, kuchařů, Chefparade (možnosti a - c), 2. Kuchařovo oko (zkouška vážení na slepo), 3. Vaření z mystery boxu (soutěžící dostali suroviny, které neznali a museli svůj pokrm připravit za pomoci nástrojů, které jim pořadatelé poskytli). Hlavní sobotní surovinou bylo hovězí maso, které museli soutěžící grilovat. Odborná porota poslala do nedělního finále Jakuba Pešouta a Hanu Petránkovou.

Nedělní klání probíhalo na hlavním pódiu. Zde na finalisty čekalo opěr nejedno překvapení„ 1. Vědomostní kvíz o jídle a vaření, 2. Poznávání surovin podle chutí, vůní a tvarů po slepu, 3. Vaření a následná prezentace pokrmů. Tentokrát to byla hlavní surovina v podobě mořských plodů - kalamáry a krevety, které museli oba finalisté očistit a opět grilovat.

Nakonec odborná porota vyhlásila vítěze, kterým se stal 24letý Jakub Pešout. „Bylo to super. Moc jsem si celé soutěžení užíval. Určitě bych lhal, kdybych řekl, že jsem se nepřipravoval. Vše jsme dávali dohromady s mým kamarádem Petrem. Dal mi několik rad, čeho se držet. Jsem fakt rád, protože tohle je poprvé v životě co jsem něco vyhrál. Moc děkuji všem organizátorům i porotě,” prozradil své první dojmy absolutní vítěz letošní soutěže.

Jakub má i plány do budoucna. Baví jej pečení a již mají s Petrem v hlavě velký projekt, jak pečení přiblížit veřejnosti. 

Reklama

Související témata:
Martin Pešout

Výběr článků

Načítám