Hlavní obsah

Práce nesmí zabíjet

Novinky, Martin Tlustý

V pátek 6. dubna se v šest hodin odpoledne před malou administrativní budovou u kralupského areálu chemických výrob sešli mladí odborářští aktivisté z právě vzniklé iniciativy Práce nesmí zabíjet.

Foto: Martin Tlustý

Úvodem pietní vzpomínky promluvil Marek Čaněk, hlavní organizátor akce.

Článek

Dorazili i místní lokální politici a občané, které zásadně nenechává klidným v posledních letech ne zas tak úplně malý počet mimořádných událostí v areálu někdejšího Kaučuku.

Akce, jejímž svolavatelem byl mladý odborář Marek Čaněk, ještě nedávno ředitel Multikulturního centra Praha, se konala téměř přesně dva týdny po tragické explozi, která nastala během renovace již delší dobu nepoužívané nádrže na někdejší benzin Super.

Tehdejší čtvrtečně dopolední exploze zapříčinila tragickou smrt šesti na místě pracujících osob, z toho pěti občanů Rumunska a jednoho mladého českého technika, který měl svůj pohřeb v Litvínově právě v den kralupské pietní vzpomínky.

Odborář Čaněk na úvod zmínil jména čtyř z pěti rumunských obětí, jak je identifikovala celá dlouhá řada rumunských médií. Jak již bylo řečeno, jediná česká oběť pocházela z Litvínova. V důsledku exploze byly dále vážněji zraněny ještě další dvě osoby, jednou z nich byl k opravě nádrže přidělený místní jeřábník, který byl v důsledku výbuchu velmi nešťastně zasažen do obličejové části letícím předmětem.

Jak však při svém krátkém vystoupení neopomněl zmínit veltruský starosta Filip Volák, tento mladý muž byl právě propuštěn z nemocnice a nyní je již ve fázi rehabilitace.

V zastoupení českého odborářského předáka Josefa Středuly zde vystoupil Robert Čáp, který zde akcentoval Středulovo jasné stanovisko, že zahraniční pracovníci mají vždy nárok jak na mzdu srovnatelnou s českými kolegy, tak rovněž mají nezcizitelný nárok být o podmínkách práce a obzvláště o bezpečnostních instrukcích poučeni buď ve svém mateřském jazyce nebo případně v takovém, který prokazatelně bezpečně ovládají.

Senátor za Mělnicko a zároveň kralupský starosta Petr Holeček vyjádřil smutek nad tím, že tentokrát se jméno Kralup dostalo do dlouhé řady evropských i světových médií díky smrtelnému úrazu hned šesti osob.

Holeček dále akcentoval více než století chemických výrob v Kralupech, avšak neopomněl podotknout, že on musí v zastoupení občanů, a to minimálně z celého Kralupska, jako zástupce státní moci rázně vyžadovat, aby jeho úřad měl k dispozici relevantní informace o zásadních mimořádných událostech vždy v řádu několika málo minut a nikoliv hodin, jak se bohužel před dvěma týdny zrovna stalo.

Na závěr krátce vystoupili rovněž dva zástupci Diakonie, z nichž jeden dokonce hovoří mimo jiné rumunsky, kteří se ve svém příspěvku zmínili o své informační podpoře zahraničních pracovníků, která rovněž zahrnuje praktické informace o principech bezpečnosti a ochrany zdraví při práci dle českých, potažmo evropských standardů.

Reklama

Výběr článků

Načítám