Hlavní obsah

Práce evangelíků v Přešticích může být příkladem

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod faráře Jana Satkeho do čela sboru Českobratrské církve v Přešticích na podzim roku 2003 znamenal velký impuls k rozmachu práce členů sboru s mladou generací.

Článek

Od října 2004 bylo jako první v Přešticích uvedeno do provozu Mateřské centrum pro maminky s dětmi předškolního věku. Otevřeno je tři hodiny dvakrát týdně dopoledne. Časem se k němu přidalo i bezplatné hlídání dětí (jedenkrát týdně opět po dobu tří hodin).

Mimoto je především maminkám na mateřské dovolené nabízena výuka anglického jazyka se současným zabezpečením jejich dětí v herně. Školáci se sdružují v Dětském klubu Benjamínek, pro dospívající jsou určena sobotní setkávání ve Skupince mládeže. Sympatické je, že většina akcí i služeb je otevřena nejširší veřejnosti, nejenom členům sboru a jejich rodinným příslušníkům.

Ve středu 5. října od 17.30 hodin se na evangelické faře v Přešticích slavnostně otevírají renovované prostory pro děti a mládež. Akci se podařilo zrealizovat v rámci projektu Setkávání - cesta k druhému, který je financován EU z Programu rozvoje venkova ČR a podporován místní akční skupinou Občanské sdružení Aktivios.

Přípravná fáze rekonstrukce půdních prostor byla umožněna díky finančnímu přispění stavebního fondu Jeronýmova jednota ČCE a Města Přeštice. Spolupodílela se však i řada drobných dárců a dobrovolných pracovníků z řad členů sboru i veřejnosti. Završení prací budou moci společně se všemi dalšími zájemci oslavit na netradičním koncertě Štěpána a Ondřeje Škochových ze skupiny Chinaski, kteří vystoupí v Přešticích právě v podvečer 5. října.

V závěru tohoto měsíce si evangelický sbor v Přešticích připomene důležité výročí. Před 90 lety, 23. října 1921, se ve městě konaly první evangelické bohoslužby. Samostatným sborem se Přeštice staly v roce 1946, v tomto období bylo také evidováno zřejmě nejvíce členů - takřka 500.

Poté, co v 70. letech 20. století podlehla evangelická modlitebna (bývalá synagoga) se sborovým domem demolici, je od roku 1974 sídlem sboru rodinný dům v Rebcově ulici čp. 557, blízko vlakového nádraží. Velkým přáním staršovstva přeštického sboru do budoucna je využít přilehlý pozemek k postavení důstojné modlitebny nové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám