Hlavní obsah

Požár lesního porostu na Uherskohradišťsku si vyžádal nasazení vrtulníku

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlý požár zasáhl ve středu 3. dubna travní porost a mladý smrkový les u obce Pitín na Uherskohradišťsku a s podporou silného větru se šířil dál. Na jeho likvidaci se podílelo 20 hasičských jednotek. Nikdo nebyl zraněn.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár zaměstnal 20 hasičských jednotek.

Článek

„Velitel zásahu dokonce odpoledne vyhlásil 3. stupeň požárního poplachu. Hasiči se snažili lokalizovat požár tak, aby se nerozšířil dál na vzrostlé stromy rostoucí v těsné blízkosti požáru. Zásah jim komplikoval členitý terén a silný vítr,“ informovala navečer tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Na místo přiletěl i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který pomocí bambivaku shazoval hasební vodu do místa požáru,“ sdělila Lucie Javoříková.

Hasičům se postupně podařilo zabránit rozšíření požáru na vzrostlý smrkový les. „Na základě našeho požadavku dorazila k události speciální stříkačka ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín, která uveze až 12 000 litrů vody a je určena mimo jiné k zásahu v těžkém lesním terénu,“ dodal Pavel Řezníček z HZS Zlínského kraje.

Místo události hasiči rozdělili na dva úseky a hasební vodu dováželi kyvadlově cisternami z blízkých obcí.

„V 15:48 hodin ohlásil velitel zásahu lokalizaci události a krátce před osmnáctou hodinou ukončil také činnost vrtulník s bambivakem,“ upřesnil Pavel Řezníček.

Vyšetřovatelé HZS Zlínského kraje navečer zahájili šetření a zjišťují přesnou příčinu vzniku události i výši způsobené škody.

Výběr článků

Načítám