Hlavní obsah

Povídkové knihy Krvavý Bronx a Bizarní povídky představují velmi čtivé příběhy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva povídkové soubory, naprosto odlišné, ale velmi čtivé. První z brněnské vyloučené lokality zvané Bronx, druhý multikulturní. Obě knihy vydalo brněnské nakladatelství Host a předkládá tím čtenářům velmi kvalitní literaturu. Host je pověstný výběrem autorů, domácích i překladových.

Foto: Host Brno
Článek

V nelehkých dobách řada z nás sáhne po knize. Dobrých titulů je dost, nabízíme malou inspiraci.

Přední autoři se představují i kratšími texty

V obsáhlé povídkové antologii Krvavý Bronx se v krátkých literárních útvarech sešli nejlepší autoři nakladatelství Host a Druhého města.

Představují se: Irena Dousková, Kateřina Tučková, Ludvík Němec, Alena Mornštajnová, Bianca Bellová, Martin Reiner, Michal Konečný, Štěpán Kučera, Dora Kaprálová, Michal Sýkora, Petra Dvořáková, Jan Němec, Petr Stančík, Ondřej Hübl, Václav Kahuda či Petra Soukupová.

Soubor je vedený jako motivy „černé kroniky.“

Anotace vydavatele:

Texty se týkají a dotýkají brněnské čtvrti známé jako Bronx, což není její oficiální název: takhle se sociálně vyloučené lokalitě už dobrých třicet let říká.

Zprávy a zprávičky ovšem pocházejí z druhé poloviny 19. století – a jasně ukazují, že velký nepokoj a sociální drama nesla v sobě tahle městská část už v časech, kdy se jí ještě říkalo prostě Cejl. Vraždy, krádeže, nelegální potraty končící smrtí, otrava lékárenským jedem, jindy jen bizarní záměny či sňatkové podvody, skoro pokaždé životy žité na hraně existence.

Tokarczuková opět boduje

Druhou, neméně výbornou knihou jsou Bizarní povídky literárními vavříny ověnčené spisovatelky Olgy Tokarczukové.

Deset povídek se rozprostírá na velké zeměpisné ploše. Ve Volyni během vpádu švédských vojsk, v současném Švýcarsku, ve vzdálené Asii, na imaginárních místech.

Anotace vydavatele:

Odkud se bere pocit podivnosti? Je podivnost vlastností světa, nebo se skrývá spíše v nás samých? Slovo „bizarní“ pochází z francouzského bizarre, které znamená „divný“, „zvláštní“, ale také „překvapivý“.

Proměnlivý rytmus povídek udržuje čtenáře v napětí, takže si ani na chvíli není jistý, co se stane na další stránce. Autorka jej vyvádí z rovnováhy, vystrkuje z komfortní zóny a ukazuje, že svět je čím dál méně srozumitelný. Prvky grotesky, černého humoru, fantastiky a hororu odhalují, že v realitě nic není takové, jak to na první pohled vypadá.

Nakladatelství kromě "dospělácké" literatury produkuje řadu velmi dobrých titulů pro děti a mládež.

Další informace: www.hostbrno.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám