Hlavní obsah

Poutavých zážitků nabízejí Jeseníky nepřeberně

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím zaujmout návštěvníky a turisty, aby se zase rádi vraceli, dělá vrásky nejen zástupcům destinačního managementu. Navíc je nutné, aby se o těchto turistických atrakcích vědělo. Proto Euroregion Praděd pořádá pravidelné studijní cesty. Letošní study tour se konala 29. a 30. října.

Foto: Táňa Arťušenková

O každém z osmi vagónů Osoblažky umí David Chovančík vyprávět velmi zajímavě.

Článek

Začala ve Městě Albrechticích v golfovém areálu. Head greenkeeper Rostislav Král, na jehož zahradě kdysi albrechtický golf začínal, podotkl, že velké hřiště na třech hektarech začali budovat v roce 2012. V současnosti má klub 180 členů a ročně pořádá několik turnajů. Zahrát si na šestijamkovém hřišti může po předchozí domluvě každý zájemce bez rozdílu věku. Odpovídající vybavení mu zapůjčí. Golfové dovednosti si tu hráči zdokonalují i v zimě. Indoor golf disponuje halou pro trénink cvičných odpalů do sítě i greenem pro puttování.

V depu Slezských zemských drah v Třemešné ve Slezsku Davic Chovančík představil historické lokomotivy i vagóny. Jejich třetí mašinku, parní lokomotivu z 40. let minulého století, teď rozebírají v Krnově a kotel poputuje na opravu do Kolína. Renovovaný stroj by měl opět vozit turisty po Osoblažské úzkokolejce příští rok v červnu.

„Zájem o jízdy je velký. Za sezonu jsme určitě svezli pět a půl tisíc cestujících. Dále ale nemáme kam růst, kapacita našich osmi vagónů je plně využita. Lokomotivy by více vagónů sice utáhly, ale na rozšíření soupravy zatím chybí peníze,“ uvedl D. Chovančík.

Letos historický vlak vyjede ještě 9. listopadu na svatomartinskou jízdu na hody do Bohušova a v prosinci na Mikulášskou jízdu s čerty.

Ve Slezských Rudolticích kastelán Tomáš Zemba poutavě vyprávěl o historii zámku, zejména o době, kdy panství vlastnil Albert Josef z Hodic. Pro svou milovanou choť zde vybudoval doslova slezské Versailles. Zámek přestavěný v barokním stylu se stal jedním z kulturních center Slezska. Obec dostala nemovitost do své správy od státu v roce 2004 ve značně zchátralém stavu a od roku 2008, kdy je sídlo jejím majetkem, ho renovuje.

„Když jsme ho před lety o víkendech zpřístupnili a na prohlídku přišlo deset lidí, byli jsme nadšeni. Dnes přijíždějí celé autobusy,“ podotkl Tomáš Zemba.

V Penzionu V Gruntě ve Zlatých Horách – Dolním Údolí manželé Molákovi pro hosty vybudovali nejen pohodlné pokoje, ale také příjemné zázemí se saunou a zimní zahradou. Václav Molák je navíc jedním ze zakladatelů Spolku Horní a Dolní Údolí, který se pustil do záchrany místního kostela sv. Acháce. Nyní se zde konají koncerty a výstavy, vánoční bohoslužby, pořádají svatby. Dalším velkým projektem spolku je rekonstrukce kaple sv. Anny v Horním Údolí. Už nyní se kaple, ukrytá v lesích, pyšní neobvyklou skleněnou střechou.

Mimořádné zážitky pak přináší ekofarma Bovine v Heřmanovicích. Zájemci si prohlédnout v doprovodu celý areál, pohladí oslíky, poníky nebo obdivují několik druhů prasátek, mezi nimi jedno skutečně zlaté.

„Jde o prasničku anglického plemene Tamworth. Chováme rovněž staré uherské plemeno mangalica. Koníci plemene Minihorse doslova škemrají o hlazení i drbání a milují procházky na vodítku,“ konstatovala majitelka farmy Iveta Svobodová. Skutečným zážitkem pro všechny bývá krmení telat z lahví, na které se těšívají nejen malí návštěvníci farmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám