Hlavní obsah

Pouť ke sv. Vendelínovi na hradě Malenovice

Novinky, Barbora Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Socha sv. Vendelína, patrona poutníků a pastýřů, bude v sobotu 17. října vítat všechny návštěvníky tradiční pouti, kteří se vypraví na hrad Malenovice. Připraven je bohatý jarmark, prohlídky hradu i pěší pouť spojená se zajímavým výkladem.

Foto: Barbora Janečková

Svatý Vendelín střeží hrad Malenovice

Článek

„Hradní pouť ke sv. Vendelínovi začne v 10 hodin a chybět nebude ani požehnání u Vendelínovy sochy v předhradí, ke kterému se sejdeme hodinu před polednem,“ uvedla Hana Čubanová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Pěší poutníci se vydají na cestu v 10 hodin ze Zlína od Majáku. Provázet je bude přírodovědec Dušan Trávníček, takže během putování se lidé dozvědí i řadu zajímavostí o okolních lesích či geografické poloze. Účast na pěší pouti je bezplatná a sraz zájemců je v 10 hodin u Hospody u Hřiba.

Pouť ke sv. Vendelínovi nabídne zábavný program pro celou rodinu. „Děti budou soutěžit na několika stanovištích o sladkosti i tradiční štěstíčka z pouti,“ zdůraznila novinku oblíbené akce Hana Čubanová.

Chybět nebudou ani perníková srdce, růžičky z pouti, pochoutky a stánky s občerstvením, například maďarské speciality nebo brambůrky přímo od farmáře. „Rodiče s dětmi mohou skládat velké puzzle nebo obdivovat kovářské řemeslo přímo u mistrovy výhně,“ dodala. Na louce před hradem budou létat draví ptáci a budou otevřeny hradní expozice i barokní hájenka v předhradí.

Pouť ke sv. Vendelínovi potrvá na hradě Malenovice od 10 do 16 hodin. Na jarmark se vstupné neplatí, na prohlídky hradu s průvodcem každou celou hodinu budou v prodeji vstupenky za běžnou cenu. Děti do 6 let a ZTP mají vstup zdarma. Akce se koná za každého počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám