Hlavní obsah

Poučení a odpočinek v brněnské Celnici

Novinky, Petra Svobodová

Komorní galerie a kavárna Celnice v areálu vily Löw-Beer v Brně nabízejí poučení i odpočinek, a to v příjemném prostředí zahradního vnitrobloku zhruba 15 minut chůze od centra města Brna.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Kavárna Celnice v Brně

Článek

V galerii Celnice je od 6. dubna k vidění výstava Proměny Brna II. aneb Brno Napoleonské. Výstava ukazuje podobu moravské metropole a její každodenní život za dvojí francouzské okupace na počátku 19. století. Výstižné texty doplňují atraktivní exponáty v podobě tehdejší vojenské zbroje a výstroje zapůjčené především z Muzea města Brna a Národního památkového ústavu.

Přímo v kavárně Celnice mohou návštěvníci zhlédnout vystavený elegantní kočár využívaný vyššími společenskými vrstvami na sklonku 19. století. V podobném jezdil i císař František Josef I. Kočár je dlouhodobě zapůjčen z Muzea ve Šlapanicích a připomíná, že objekt Celnice v minulosti sloužil jako kočárovna.

Samotná kavárna nabízí alko i nealko nápoje, výbornou italskou kávu a zákusky. Nová sezónní nabídka je inspirována oblíbenou hudební komedií Limonádový Joe aneb Koňská opera. Návštěvníci se mohou osvěžit některou z Joeových limonád, případně ochutnat Růžový gintonic s malinami dle Tornádo Lou. „Doufám, že hostům bude sezónní nabídka nejen chutnat, ale že se při výběru toho správného nápoje i pobaví,“ říká s úsměvem vedoucí kavárny Iveta Matoušková.

Galerie i kavárna jsou bezbariérové a otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Vstup do zahrady i galerie je volný.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám