Hlavní obsah

Posvátná hora Fudži vždy od července otevírá náruč turistům

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fudži má všechny přívlastky dokonalé dámy. Je krásná, symetrická, přitažlivá a tajemná. A dokonce zaujímá čerstvé místo na seznamu světového dědictví UNESCO. Ani ne tak kvůli výjimečným darům přírody, ale spíše pro kulturní a společenské hodnoty.

Foto: Jiří Šmucler

Symboly majestátnosti a technického pokroku Japonska – hora Fudži a rychlovlak Šinkansen

Článek

Japonci říkají, že kdo nikdy nevystoupil na horu Fudži, je blázen, a kdo tam vystoupil několikrát, je také blázen. Výstup je totiž mimořádně namáhavý. Naštěstí některé stezky vedou přímo nahoru, takže se nenačítají kilometry navíc. Strmost odpovídá naší střední turistické obtížnosti, ale občas se musíte přidržovat bezpečnostních řetězů.  

Do 1. července je hora přístupná na vlastní nebezpečí, pak ožije a otevírá všechny své stezky a turistické chaty. Předtím na přelomu jara a léta láká dobrodruhy, kteří lezou, kam nemají a řádí na zbytcích sněhu v úžlabinách, které naštěstí nekončí útesem. Od páté stanice, kam se dostanete místní dopravou, vedou čtyři hlavní pěší stezky se stanicemi s občerstvením, první pomocí nebo ubytováním.  

Pro šintoisty a buddhisty je hora posvátná. Pro šintoisty ztělesňuje hora skrze bohyni Sengen-Sama přírodu, zatímco pro buddhisty je hora vstupní branou do jiného světa. Do roku 1868 byla hora přístupná jen mužům, a poté, patrně následkem zrušení feudalismu, mohly šplhat na necelou čtyřtisícovku i ženy.  

Hora je také vděčným modelem pro umělecké fotografy. Na magické snímky s pozadím východu či západu slunce, při bouřce nebo úplňku čekají fotografové celé hodiny. Ulovit snímek s projíždějícím rychlovlakem Šinkansenem s pozadím hory je sice jednodušší, ale musíte být v pravý čas na správném místě.  

Byť je hora magnetem pro každoroční několikatisícovou množinu turistů, z aviatického hlediska je lépe se hoře vyhnout. Turbulentní prostředí kolem hory zapříčinilo řadu leteckých katastrof, a k té nejhorší z roku 1985 přibyl i lidský faktor. Let Japan Airline123 skončil na úbočí hory. První na místo katastrofy přilétl vrtulník z nedaleké americké základny. V té době ještě řada cestujících žila. Posádka však nedostala od Japonců povolení k přistání…  

Pohled na sněhem pokrytý kráter o průměru 600 metrů ve výšce asi 3776 metrů přesvědčuje turisty, že hora si to nejhorší odbyla před třemi sty lety. Nejnovější poznatky geologů jsou spíše pesimistické. Podle matematických výpočtů tlak magmatu uvnitř hory stoupá. Do roku 2015 prý nebezpečí nehrozí.  

Dole v údolí už je léto, růžové květy rozkvetlých stromů vévodí zahradám a Japonci se připravují na turistickou sezonu. Atrakcí pro turisty na úpatí Fudži jsou nejrůznější národní obyčeje – nás zaujalo točení piva po japonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám