Hlavní obsah

Pošumaví představuje region a jeho pochoutky na výstavě Země Živitelka

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako v minulých letech mají návštěvníci výstavy Země Živitelka v Českých Budějovicích možnost se blíže seznámit s aktivitami obcí, podnikatelů a neziskového sektoru působících v západočeském Pošumaví.

Foto: Radana Šašková

František Strnad se staral o dobrou náladu na Dnu Plzeňského kraje na výstavě Země Živitelka

Článek

Návštěvníci mohou obdržet nejen informace o variantách a možnostech regionálního cestovního ruchu, či o zážitkové turistice do různých koutů naší země, ale především mají možnost se seznámit s celou řadou aktivit jednotlivých Místních akčních skupin (MAS) zahrnujících široké spektrum činností počínaje regionálním rozvojem, přes životní prostředí až po podporu místního hospodářství, kultury nebo sportu.

Zájemci mohou získat i informace o tom, jak jsou Místní akční skupiny v České republice organizovány, jak fungují a jak podporují jednotlivé regiony především prostřednictvím Programu rozvoje venkova.

Místní akční skupiny z Plzeňského kraje mají v expozici společný stánek, ve kterém mohou všichni příchozí získat podrobné informace o území jejich působnosti případně obdržet propagační materiály. Své zastoupení tam má i Pošumaví právě prostřednictvím akční skupiny, která sídlí ve Švihově.

Kromě toho zabezpečují pracovníci MAS Pošumaví se svými partnery Krajskou agrární komorou Plzeň a Úhlavou o.p.s. i expozici věnovanou soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje v pavilonu T. Zde jsou umístěny stánky všech krajů z České republiky zaměřené na tuto aktuální problematiku.

V prvním dnu konání výstavy proběhl za účasti radního pro zemědělství a životní prostředí Plzeňského kraje Petra Smutného přímo na výstavišti Den Plzeňského kraje věnovaný regionálním potravinám. V jeho rámci mohli přítomní ochutnat všechny vítězné potraviny letošního ročníku soutěže.

Účastníci akce měli možnost prověřit si své znalosti o kraji v kvízu věnovanému vlastivědným a historickým zajímavostem nebo si vyzkoušet pletení košíků, do kterých je potom možno aranžovat regionální potraviny a věnovat je jako velmi zajímavý a žádaný dárek. O dobrou náladu se postaral  František Strnad ze Železné Rudy, který prezentaci doprovodil hrou na harmoniku.

Řada oficiálních hostů i běžných návštěvníků expozice na výstavě Země Živitelka zaměřené na regionální potravinu dokazuje vzrůstající zájem veřejnosti o místní potraviny, jejich rozmanitou chuť, o potraviny vyrobené podle starých, málem již zapomenutých receptů a i o zcela nové kombinace různých regionálních surovin a tím i originálních chutí.

Všechno o regionálních potravinách nejen v Plzeňském kraji je k dispozici na internetových stránkách provozovaných ministerstvem zemědělství www.regionálnípotravina.cz. A pokud má někdo opravdu rád regionální potraviny, tak do konce listopadu probíhá na těchto stránkách soutěž, věnovaná místním potravinám o zajímavé ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám