Hlavní obsah

Poslouchali na zámku při koupeli rádio? V Mníšku pod Brdy už před sto lety

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V soukromém apartmá mníšeckého zámku mohou návštěvníci v rámci prohlídky druhého okruhu spatřit zajímavé obývací koupelny, kterými bychom nepohrdli ani dnes. Vana, sprcha, teplá voda, rádio, co víc si přát. Kromě soukromých pokojů lze navštívit i honosné reprezentační místnosti na trase první.

Foto: Anna Čelouchová

Jaro vybízí k výletu do zámku Mníšku pod Brdy. Zámecká sezóna je tu již nyní v plném proudu, otevřeno máme kromě pondělí každý den.

Článek

Byla to taková zábava a podívaná, pomyslí si hraběnka Terezie Kastová, tolik nových modelů a ti šikovní šoféři... Zámecká paní se se svým manželem právě vrátila z každoročních automobilových závodů o Zlatou plaketu. Účastní se vždy jako divačka, ale jistě by i ráda sedla za volant. Bylo tam ale příliš prašno, už se nemohu dočkat své koupele, těší se, až jí sluha připraví v koupelně teplou lázeň i horkou kávu.

Na zámku Mníšku pod Brdy mohou návštěvníci projít mnoha místnostmi vybavenými jako v době posledních majitelů. Kastové z Ebelsbergu si je zařizovali těsně před první světovou válkou. A to velmi moderně. Zavedli elektřinu, pořídili telefony, poslouchali rádia i gramofony, používali foťáky i fény a zajistili teplou vodu do koupelen.  A kdo z nás by nechtěl po koupeli ve vyhřátém pokoji ihned sednout ke kávičce, k novinám a poslouchat rádio?

Koupelny na Mníšku jsou pohodlné a prostorné místnosti a jsou přímo součástí soukromého apartmá. Sloužily i jako pokoje obývací, ve kterých byla paravánem vždy oddělena část toaletní od prostoru odpočinkového. V obývací části nechybělo křeslo či pohodlné sofa, ohřívadlo na kávu, popelníky, rádio či gramofon a potřeby na pohodlné dokončení toalety. Manikúry, fén, holicí soupravy, šperkovnice, velká zrcadla i šatní skříně. A jak byla zařízena část toaletní čili lázeňská?

Ze starých kachlových kamen sálá pěkné teplíčko a v litinové vaně na zvířecích tlapkách čeká horká lázeň plná pěny a voňavých bublinek. Pokojem se line příjemná hudba z gramofonu a vůně čerstvě uvařené kávy. Až vezmete lázeň, sluha vás zahalí do županu a nachystá něco dobrého na zub. No nechtěli byste být zámeckými pány? A užívat si v prostorné moderní koupelně? Vždyť vany na nožičkách jsou dnes opět hitem. Inu, i do koupelen se móda vrací.

Lidé se opakovaně ve své historii obrací k předmětům z minulých dob, ke zkušenostem svých předků a nechávají se inspirovat starými věcmi. A to nejen z důvodů módních, ale také z důvodů praktických a dnes třeba i ekonomických. Co mám na mysli? Lázeňská kamna, která jsou opět v kurzu. A někteří návštěvníci potvrzují, že u nich ani nikdy být v kurzu nepřestala. Jsou účelná, jednoduchá, praktická. A to věděli i na mníšeckém zámku, kde si je instalovali do obou koupelen.

V koupelně zvané bílá nebo dámská si je stojící za vanou můžete stále prohlédnout. Jedná se o zásobník na ohřev teplé vody, z něhož vede kohoutek i sprchová hlavice a paní hraběnka si mohla vybrat mezi příjemnou koupelí nebo osvěžující a rychlou sprchou. Do kamen se přikládala tuhá paliva. Stačilo několik polínek a byla z toho spousta teplé vody a navíc příjemně vyhřátá místnost. Dnes se k nim rádi vracíme, a to nejen na chatách a chalupách. Elektřina totiž už nestojí pár halířů a my opět oceňujeme um předchozích generací.

Přijďte se k nám inspirovat. Uvidíte model lázeňských kamen z prvních desetiletí 20. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám