Hlavní obsah

Poslední víkend draků v ostravském Avionu

Novinky, Lenka Hatlapatková
Aktualizováno

Už jen do 23. května potrvá unikátní výstava Bájný svět draků v ostravském Avionu. Tuto sobotu a neděli tak proběhnou poslední komentované prohlídky s průvodcem zdarma. Čtyřicetiminutová prohlídka začíná vždy v celou hodinu od 11 do 18 hodin.

Foto: Lenka Hatlapatková
Článek

Start výpravy do Bájného světa draků je od stánku u prodejny Datart.

Pět obrovských saní se v tomto ostravském obchodním centru uhnízdilo počátkem května a dokonce zde nakladly i vejce. ,,Draci nás zaskočili, ale vzájemně jsme si na sebe zvykli. A jsme rádi, že toto nevšední oživení centra a především mírumilovnost draků, oceňují i samotní návštěvníci,“ komentuje situaci Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě.

Nad hlavami návštěvníků ostravského Avionu se tak v těchto dnech vznáší například skeletový drak, jehož křídla zabírají téměř 50 metrů čtverečních a je velmi dobrý letecký akrobat. A pozor, jeho dech dokáže roztavit kámen! Své vejce nejraději klade v sopečné oblasti a zrození jeho potomka bývá provázeno masivní erupcí sopečného popela. Asi nejnebezpečnější část obchodního centra je nyní u prodejny H a Datart, kde se usadil extrémně agresivní Červený drak, jehož drápy i zuby jdou nezvykle ostré. Jeho řev může vyvolat i zemětřesení. Červený drak je znám svou zálibou ve vzácných kamenech a přezdívá se mu dračí straka. Návštěvníci by si tak měli dávat pozor na své třpytivé šperky. V galerii u prodejny New yorker u vchodu z ulice Výškovické narazíte na mírumilovného krále draků – Zlatého pouštního draka – a jeho obrovské zlatavé vejce. Je to nejznámější dračí druh vůbec. Zajímavý je především tím, že jeho třpytivé šupiny absorbují sluneční energii. Nedaleko tohoto dračího krále se krčí nejmenší dráček lesní-zmijovitý. Ten dorůstá pouhých 2,5 až tři metrů a má pouze přední pár nohou. Je považován za „staršího bratra“ dnes žijících hadů. Stejně jako hadi využívá pro lov své jedové zuby. Takže i když je malý, je třeba se mít na pozoru, zvlášť nyní, kdy se mu vylíhlo mládě... Zřejmě vodu hledá v nové jídelní zóně nejimpozantnější ze všech mořských draků – Kraken. Obývá jak slané, tak sladké vody a v Avionu vody nemá příliš. Jde o nejdelšího vodního tvora, dorůstá do délky až 200 metrů. Tento drak má silně vyvinutý teritoriální instinkt. Téměř každá námořní výprava, která se dostala do jeho vod, skončila tragicky.

Neviděli jste ještě nikdy draka? V tom případě zavítejte do Bájného světa draků v Avionu, který zde bude k vidění jen do 23. května! Připraveny jsou dokonce i komentované prohlídky s průvodcem zdarma. Těch se může zúčastnit vždy maximálně 30 osob, je však možná rezervace. Komentované prohlídky s průvodcem probíhají po dohodě i v pracovní dny pro skupiny dětí z mateřských nebo základních škol, a to od pondělí do pátku od 9 do 13 hodin. V tomto případě je rezervace nutná.   

Informace a rezervace prohlídek na teletonu 604 228 514, případně na e-mailu vystavadraku@apicom.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám