Hlavní obsah

Poslední předvánoční víkend se na zámku Dobříš ponese v duchu tradic i výstavy betlémů

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě o posledním předvánočním víkendu se návštěvníci zámku Dobříš mohou těšit na tematické adventní prohlídky s výkladem průvodce o historii a tradici Vánoc. Až do konce ledna se pak v zámecké expozici pokochají výstavou betlémů spolku Příbramských betlémářů.

Foto: Michaela Rozšafná

Adventní prohlídky na zámku Dobříš doplňuje unikátní výstava betlémů.

Článek

Víte, odkud pochází tradice adventního kalendáře, jaký význam má adventní věnec a kdy se v Čechách objevil první ozdobený vánoční stromek? Proč se před Štědrým dnem máme postit, od kdy se na Vánoce jí kapr a jak prožívali vánoční svátky a Silvestra obyvatelé Domova spisovatelů na zámku Dobříš za minulého režimu?

Tyto i další otázky odpoví návštěvníkům zámku průvodci v rámci adventních prohlídek. V sobotu a v neděli budou probíhat ve vánočně vyzdobených komnatách, v  hostinské části zámku se navíc vyjímá také unikátní výstava jesliček.

„Na zámek nám je zapůjčil spolek Příbramských betlémářů a návštěvníci zhlédnou betlémy zhotovené rozličnými technikami. Nechybí dřevěný, háčkovaný, keramický, ale ani například roztomilý pohádkový betlém či jesličky z chlebového těsta, typické pro příbramskou oblast,“ informovala Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Jaké tradice dodržujete doma vy?

Podle jejích slov budou betlémy v expozici zámku Dobříš k vidění i po vánočních svátcích až do konce ledna. Prohlídky s vánočním výkladem proběhnou naposledy v sobotu 19. a neděli 20. prosince.

„Průvodce si s návštěvníky také popovídá o tradičních zvycích, které o adventu a před Vánoci dodržujeme. Vždycky se těšíme, že se s námi samotní hosté podělí i o to, jaké tradice oni sami ve svých domácnostech dodržují,“ uvedla Tereza Vyhlasová.

Při adventní prohlídce uvidí návštěvníci také honosný Zrcadlový sál a před Vánoci je veřejnosti zpřístupněn i druhý prohlídkový okruh Dobříšské přízraky, který představuje místní legendy. Francouzský park je v zimním období návštěvníkům uzavřen. 

Reklama

Výběr článků

Načítám