Hlavní obsah

Poslední kralupské městské jesle v srpnu končí

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kralupské městské zastupitelstvo rozhodlo na svém mimořádném zasedání ve středu 18. května o zrušení posledních městských jeslí. Návrh na zrušení v zastupitelstvu podporovali zástupci pravice a středu, prodloužení provozu jeslí naopak požadovala levice.

Foto: Martin Tlustý

Provoz posledních městských jeslí v této budově skončí posledním srpnovým dnem.

Článek

Po sdělení nejnovějších informací, argumentů a následné hodinové diskuzi nakonec pro zrušení hlasovalo 15 zastupitelů, čtyři byli proti, jedna zastupitelka se zdržela hlasování.

Pochopitelně jde o peníze. Stát totiž silně přispívá na provoz mateřských škol, avšak provoz jeslí musí z největší části vždy hradit město či obec, potažmo rodiče. V tuzemsku totiž silně převažuje názor, že matka by měla být s dětmi doma minimálně do dvou až tří let jejich věku.

Poslední kralupské městské jesle sídlí v Lobečku, symbolicky právě v ulici U Jeslí. Prakticky se jedná o budovu jak školky, tak jeslí. Po ukončení jejich provozu se školka dále rozšíří do právě uvolněných prostor jeslí. Město Kralupy totiž za poslední dva roky navýšilo kapacitu mateřských škol o rovnou stovku dětí, ale stále to nestačí. Ve školce v Lobečku tedy po zrušení jeslí přibude dalších dvacet míst pro děti ve věku tři až šest let.

O zrušení jeslí rozhodla zejména ekonomika a velký nepoměr mezi pravidelným měsíčním příspěvkem města na jedno dítě v jeslích (4800 Kč) a ve školce (875 Kč).

Dalším zásadním důvodem pro ukončení provozu jeslí byl nově prezentovaný fakt, že naprostá většina stávajících dětí z jeslí by již zakrátko stejně přešla do školky, neboť záhy oslaví své třetí narozeniny.

Co však se zbývajícími dvěma dětmi pod tři roky, případně novými zájemci? I zde se našlo řešení. Zájemci o dlouhodobé hlídání dětí v jeselském věku se mohou nově obrátit na Vzdělávací AZ Centrum, které bylo nedávno otevřeno v budově bývalého stacionáře vedle Základní školy Třebízského v Lobečku.

Celoměsíční kalkulace na umístění jednoho dítěte zde sice předběžně vychází na přibližně 8000 Kč, avšak Město Kralupy prý aktuálně vypíše příslušný grant, který umožní Centru tento poplatek hrazený rodiči významně snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám