Hlavní obsah

Pošahaná zátiší na Sokolské 26 v Ostravě

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Namaloval oponu Státní opery a taky kuchyňský robot. Malíř Antonín Střížek považuje za zásadní a důležité zachycovat naše typické výrobky i se svým designem. Proto se na jeho plátnech objevují žárovky, klobouky, mlýnek na kávu, ale také vlaky, tramvaje apod.

Foto: Centrum kultury a vzdělávání
Článek

„To, co můžeme ve Střížkových malbách najít, jsou situace, místa, či věci, kolem, kterých denně procházíme, jsou pro nás samozřejmé, ale neuvědomujeme si, že jsou dočasné životnosti,“ přibližuje Střížkovo dílo Tereza Turoňová z Výstavní síně Sokolská 26 v Ostravě.

„Antonín Střížek zachycuje momenty, které by bylo možné zachytit i foťákem, ale on dodává svým obrazům skutečnou náladu, kterou fotoaparátem zachytit nelze," dodává Turoňová. 

Maluje vlaky, tramvaje, noční ulice. Na jeho obrazech se objevují třeba vejce nebo mlýnek na kávu. Sám o sobě tvrdí, že maluje "pošahaná zátiší". První výstavu v Sokolské 26 uvedl už v roce 1995, teď se po 16 letech do známé galerie vrací. 

Antonín Střížek se narodil v Rumburku, dětství prožil v ostravské čtvrti Poruba. Absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze (1976-1980) a Akademii výtvarných umění v Praze (1983-1988). V letech 1997-2002 vedl ateliér malby na pražské AVU. 

Jeho tvorba je zastoupena ve sbírkách Národní galerie v Praze, Středočeské galerie v Praze, Galerie Benedikta Rejta v Lounech, Galerie výtvarného umění v Roudnici nad Labem, v Galerii Nationale d´arte moderna v San Marinu, v soukromých sbírkách v Česku i v zahraničí.

Obrazy Antonína Střížka můžete vidět s ostravské výstavní síni Sokolská 26 až do 6. ledna. Výstavní síň Sokolská 26 má otevřeno sedm dní v týdnu. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám