Hlavní obsah

Pořádný ostravský nářez v Heligonce

Novinky, Lenka Hatlapatková

Ve stínu vysokých pecí v Dolní oblasti Vítkovic, v úžasném prostředí Heligonky, se ve čtvrtek 7. prosince od 19 hodin představí dva písničkáři na jednom pódiu – Václav Fajfr s Acustriem a René Souček s Markem Hlostou. Takže návštěvníky nečeká žádný nostalgický večer, ale pořádný ostravský nářez!

Foto: Archiv Václav Fajfr
Článek

„Věříme, že divákům, kteří si do Heligonky přijdou posedět, a poslechnout naše písničky, nejen zpříjemníme adventní čas, ale že se všichni v hektickém předvánočním čase na chvíli zastavíme a bude nám prostě fajn,“ zve na tradiční zimní koncert Vašek Fajfr, ostravský rodák a známý písničkář, kterého ke hře na heligonku přivedl dědeček.

Ke koncertování ho však přiměla o mnoho let později až dvě osudová setkání. První s Jarkem Nohavicou, které ho podnítilo dokonce i ke koupi heligonky z roku 1938, a druhé s výborným bluesmanem Pepou Streichlem, s nímž hrával i na jeho vystoupeních.

„S Pepou byla výborná spolupráce, byl to skvělý člověk, který mi předal mnoho muzikantských i lidských zkušeností. Stejně tak jsem vděčný za čas, který mi věnoval Jarek Nohavica při mých prvních krůčcích s heligonkou, jsou to zkušenosti k nezaplacení,“ dodal Václav Fajfr, který v Heligonce vystoupí s vlastní kapelou Acustrio, kdy kytara a violoncello převezmou roli doprovodných nástrojů ke spíše zádumčivým písním, či k tématům k zamyšlení, kdežto hřmotná heligonka s cajonem bude evokovat k rozvernějšímu pojetí písní.

„Diváci se mohou těšit nejen na novější písně, ale i na ty oblíbené v nových aranžích, na nichž se podíleli Petr Žoch a Kuba Říčan. Kromě mého zpěvu a hry na akustickou kytaru a heligonku uslyší violoncello Kateřiny Žochové, cajon, klarinet, saxofon, flétny i zpěv Petra Žocha a baskytaru a zpěv Jakuba Říčana.“

Acustrio se prezentuje především vlastní, autorskou tvorbou, či zhudebněnými texty např. Pepy Streichla, nebo básněmi Františka Hrubína.

Písničkář z Frýdku-Místku

S Václavem Fajfrem se na pódiu Heligonky bude střídat další úžasný hudebník a písničkář z Frýdku-Místku hrající vlastní tvorbu na kytaru a poslední dobou i na ukulele, René Souček, kterého doprovodí perkusista Marek Hlosta.

Jeho cajon a djembe podtrhují Reného rytmičtější kousky, v subtilnějších písních pak melodicou či druhým hlasem dokresluje kontury. Texty Reného Součka jsou jakoby ze života s prvky autobiografičnosti. Na kolik, autor nechce vyzradit. Jejich pointa baví publikum ve veselé poloze, ale dokáže i výrazně zasáhnout srdeční oblast v pomalých a dumavých písních.

„Určitě zahrajeme písně z našeho nového CD, které jsme křtili právě v Heligonce a za kmotra nám byl sám Jarek Nohavica a samozřejmě i další naše známé písně,“ zve i René Souček.

Oba písničkáři se pravidelně účastní koncertů a festivalů, ale můžete se s nimi setkat také na klubové scéně, v čajovnách a podobně. Vstupenky na prosincový koncert v Heligonce jsou již v prodeji na http://heligonka.koupitvstupenku.cz/.

Reklama

Výběr článků

Načítám