Hlavní obsah

Polomenými horami Máchova kraje na Čápa a Husu

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Asi jste o Polomených horách neslyšeli, název je znám jen nemnoha nadšencům našeho krásného vnitrozemského horstva, kopců, brdů a jiných vypouklin povrchu zemského. Jméno pochází od geologa Čeňka Zahálky z roku 1895, ale data je staršího, až z roku 1515, jak udává archív.

Foto: ŠJů

Skalní útvar Husa leží asi 9 kilometrů na severozápad od Dubé

Článek

Zahrnuje část Ralské pahorkatiny v oblasti České Lípy, Litoměřic a Mělnicka a Čáp (často označovaný také krítce jako Čap) s Husou se nalézají právě zde.

Nyní se to tu turisticky jmenuje Kokořínsko, podle hradu a kaňonovitého údolí, ovšem část je zvaná podle nejbližšího města Dubá Dubská pahorkatina. Němci, kteří zde byli silně zastoupení, tomu říkali Daubauer Schweiz.

Bizarní pískovce našich skalních měst

Zatímco v centrálním Kokořínsku jsou velmi navštěvované Pokličky, dále oblast Zakšína, nesmíme zapomenout Želíz se sochami V. Levého Dubské skály jsou trochu opomíjené.

Přitom je na území mezi obcemi Obrokem a Skalkou řada nádherných pískovcových útvarů. Je registrováno přes 1100 věží. Některé útvary působí až pohádkově.

Výstup na Čápa

Z vísky Obrok s opravenou hrázděnou architekturou, jíž se Máchův kraj, druhé to pojmenování oblasti, pyšní, začíná Husí cesta vedoucí ke dvěma hlavním vyhlídkovým bodům - obří skalní palici na Čápovi, kdy jdete vysokým borovým lesem, pískovce s voštinami tu a tam vyjuknou zpola zakryty jehličím a spoustou spadaných borových šišek, mezi plantážemi borůvčí, které už začíná zrát. Velmi pohodlná lesní cesta vás zavede k odbočce, kde začíná dosti ostré stoupání.

Na několika místech poloschody položebře, výstup není dlouhý, jen trochu ostrý, ale ocitnete se na výhledové plošině s mohutným útvarem na okraji. Čapská palice vypadá jako obří kyj, z plošiny kolem se otevírá skvostný pohled na okolní vrchy a a část Českého středohoří, i Bezděz je nádherně vidět.

Stával tu ve 14. století jeden z berkovských hradů. Založil ho Jindřich Berka z Dubé. Kraj byl berkovským dominiem. Objekt byl dřevěný, jedinými pozůstatky jsou skalní světnička, asi sklepení, a zbytky příkopu vyhloubeného v pískovci.

Cesta dál vede na zalesněný skalní hřbet Husa (448 m n. m.). Pohledy už nejsou takové impozantní. V okolí je několik ukázek železitých inkrustací. Vznikly nestejným zvětráváním pískovce, na povrch vystoupila hornina s vyšším obsahem železa. Názorným příkladem je právě Husa, železité klobouky mají i proslulé Pokličky.

Na Huse je nápis Husa, dříve se umazávalo první písmeno a říkalo se, jak blízkou už je USA. Cesta mezi skalami vede místy pod rozsáhlými převisy, je tu i jeskyně Krápník, nebo útvar Tisícový kámen.

Také na Husu je dost ostré stoupání, v letě klouže písek a jehličí, za deště prý žádná slast.

Smrt génia

Pod Husou na rozcestí je tabulka s nápisem o tragické smrti největšího z Čechů Járy Cimrmana.

Nebeské Peklo

O pár desítek kilometrů dál se nachází další přírodní lahůdka Peklo u Zahrádek. Jde o údolí sevřené kolmými skalními stěnami.

Od 19. století bylo vyhledávaným cílem procházek, majitel zahrádeckého zámku Vincenc Kounic nechal údolí zakomponovat jako prodloužení zámeckého parku. Nejhezčí je zjara, kdy kvetou sněženky a bledule. Mezi Zahrádkami a okrajem České Lípy vede naučná stezka místy po dřevěných chodnících a mostcích.

Zámek Zahrádky před časem vyhořel a je nepřístupný.

Reklama

Výběr článků

Načítám