Hlavní obsah

Policie beseduje s dětmi o bezpečí ve virtuálním světě

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká nebezpečí číhají na děti na internetu a jak by ho tedy měly používat, aby se jim vyhnuly. To bylo hlavním tématem besed, které ke konci roku zorganizovalo mikulovské obvodní oddělení Policie ČR na základních školách v Mikulově, Březí, Drnholci a Novosedlech.

Foto: archiv Policie ČR

Prap. Magda Stroblová při besedě s dětmi v Drnholci.

Článek

Téměř dvě stě čtyřicet žáků čtvrtých a pátých tříd se tak v prosinci od praporčice Bc. Magdy Stroblové dozvědělo, že by se měli mimo jiné vyvarovat zveřejňování svých osobních údajů či fotografií. „Nikdy totiž nevíte, kdo a jak je může zneužít,“ varuje prap. Stroblová.

Na školách se přitom zaměřila hlavně na problematiku kyberšikany, která se týká šikanování prostřednictvím mobilních telefonů nebo internetu. Třeba posílání anonymních výhrůžných sms zpráv. „Takové případy nejsou ojedinělé,“ potvrdila prap. Stroblová.

I proto razí vedoucí Obvodního oddělení v Mikulově cestu primární prevence. „Chceme udělat všechno pro to, abychom podobnému počínání zamezili. A jelikož v této oblasti hraje hlavní roli informovanost a osvěta, v besedách hodláme pokračovat,“ naznačil nadporučík Bc. Ondřej Třešňák.

Podle policistů je rovněž důležité, aby se případné oběti kyberšikany naučily problém pojmenovat a řešit ho. V první řadě s rodiči a učiteli.

„Dospělí by se měli zbavit dojmu, že pokud dítě sedí doma nebo ve škole u počítače, je v bezpečí,“ zdůrazňuje prap. Stroblová. S dětmi hovořila rovněž o takzvaném kybergroomingu. To je pojem, který označuje komunikaci prostřednictvím internetu, v níž chce virtuální uživatel donutit svůj protějšek k osobní schůzce. Ta potom může skončit obtěžováním či týráním.

"Každé dítě, které by se nám touto činností podařilo ochránit, by pro nás bylo velkým úspěchem a také zadostiučiněním," uzavřela prap. Stroblová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám