Hlavní obsah

Poklička Novoměstského hrnce smíchu 2015 byla odklopena

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Novém Městě nad Metují byla odklopena poklička 37. ročníku festivalu Novoměstský hrnec smíchu 2015, který je vyhledávanou přehlídkou české filmové a televizní komediální tvorby. Je potěšující, že si stále drží duch rodinného festivalu.

Foto: Festival Hrnec smíchu

Patronka festivalu Jiřina Bohdalová

Článek

Ceremonii v hlavním sále Kina 70 předcházely akce na novoměstském Husově náměstí a terase kina. Náměstí patří do komplexu městské památkové rezervace a dalo skvělý rozměr odpolednímu programu. Vystoupil zpěvák Martin Maxa, ale také týmy místního Stepíku, zahrály i legendární Kroky Michala Davida, dokráčeli i mladí „chůdaři“ z tělesa Long Vehicle Circus i Spolek historických tanců.

Slavnostní zahájení festivalu proběhlo 7. června v 19 hodin v hlavním sále Kina 70. Zahájení se ujala patronka festivalu herečka Jiřina Bohdalová, jejíž mimořádná popularita trvá nepřetržitě několik desetiletí. Do Nového Města nad Metují dorazila celá řada významných osobností, mezi kterými nechyběli režisér Václav Vorlíček, herečka Tereza Brodská či herec a režiséra Ondřej Kepka.  

Cenu za nezapomenutelné role v českých komediích převzal herec Viktor Preiss, který publiku sdělil: „Já jsem za těch 45 let u divadla zahrál komedií více, než těch Shakespearů atd.. A byly mi milejší, protože jsem měl z nich lepší pocit… Mám rád tenhle žánr."      

Soutěžní filmová projekce byla zahájena snímkem režisérky Ireny Pavláskové Fotograf. Po jejím skončení proběhla tradiční beseda před oponou, na které se divákům představila režisérka Irena Pavlásková a protagonistka jedné z hlavních rolí Máša Málková, dále Zuzana Vejvodová, Bára Fišerová, Dagmar Zázvůrková a Iveta Jiřičková.

Na besedě směrovala celá řada dotazů k osobě Jana Saudka: „Občas se chodil podívat na scény fotografování, přišel se například podívat, jak jsme zařídili ateliér, kde se odehrává hlavní děj.  Ten byl udělaný přesně podle Janova ateliéru,“ sdělila režisérka.

Trojice časoměřičů zaznamenala, že během jeho promítání (stopáž filmu: 8280 sekund) se diváci projevovali hlasitým a měřitelným smíchem celých 621 sekund (7,5 procenta z celkové filmové stopáže).

Před zahájením festivalu proběhla vernisáž fotografií z tvůrčí dílny známého fotografa celebrit Jakuba Ludvíka. Výstava je umístěna v novoměstském hotelu Rajská zahrada. Snímky prezentují herecké osobnosti spjaté s festivalem.

Festival rozdělí mezi nejlepší snímky tyto ceny: Zlatý prim, Cenu za režii, Cenu za nejlepší mužský a ženský herecký výkon, Cenu Zdeňka Podskalského, Cenu za výtvarný počin, CENU FITES, Cenu herecké asociace a Studentský smích – cenu Pavla Melounka Cenou a Cena diváků – Novoměstský hrnec smíchu (měří se procenta smíchu v rámci filmu).

Součástí festivalu je i projekt Rozesmátá kamera, ve kterém soutěží amatérské filmy komediálního žánru, hrané snímky, skeče, animované snímky, experimentální snímky a videoklipy. Hlavní cenou pro nejlepšího tvůrce byla kamera s FullHD rozlišením. Cenu získal amatérský tvůrce Ondřej Česák.

Prodej vstupenek: vždy 2 hodiny před začátkem představení. Promítané snímky jsou uváděny v kvalitě a formátu 2D Cinemas. Přesné časy představení a detailní program získáte na adrese: www.hrnecsmichu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám