Hlavní obsah

Poklad byl ukraden, zámek stojí dál

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od brzkých ranních hodin se v úterý 5. července sjížděly do Mníšku pod Brdy skupiny historického šermu, které po celý den předváděly svá bojová umění. Program v zahradě navštívila necelá tisícovka lidí, podvečerní bitvu vidělo dva tisíce návštěvníků.

Foto: Jana Digrinová

Bitva byla odstartována 5. července v 18.00 Standou Berkovcem.

Článek

„To byla ale šlupka,“ zacpávaly si děti uši, když moderátor Standa Borkovec se starostou města Mníšku pod Brdy Petrem Digrinem odstartovali velkou bitvu mezi císařskými vojky a Švédy. Děla pálila na zámek jednu ránu za druhou, všude byl prach a dým, jednotlivé tábory odnášely své raněné. Bitvy se účastnilo víc než 150 vojáků obou stran. Císařská vojska byla zrazena špehem Bartolomějem, který vyzradil, že na zámku je ukrytý poklad z Pražského hradu. V lítém boji císařští utrpěli nemalé ztráty a poklad byl nakonec ukraden a odvezen do Švédska.

Velký potlesk a bouřlivé ovace sklidili všichni přítomní. Nikomu se nic nestalo a bujaré oslavy trvaly dlouho do večera. „Bylo to úžasné, příští rok zase přijedeme,“ říkali diváci. Nemalý zájem byl po celý den o prohlídky zámku, a to jak klasické, tak speciální pro děti. Zámkem prošlo asi 700 set lidí, panenky v dobových kostýmech navštívilo asi 6 stovek malých i velkých zájemců o módu.

„Pro nás to byl velmi úspěšný, ale zároveň náročný den,“ komentovala situaci zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská a dodala, že velké poděkování patří spoluorganizátorovi skupině Alotrium.

Další dětské prohlídky se konají ve středu 6. 7. a připraven je program o víkendu 16. - 17. července, kdy je v Mníšku velká a tradiční Skalecká pouť. Vrcholem programu bude sobotní odpolední koncert Richarda Krajča s kapelou Kryštof na náměstí. Poslechnout si je můžete úplně zdarma. Více o programu naleznete na: http://www.zamek-mnisek.cz/skalecka-pout/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám