Hlavní obsah

Pohár starosty Zahájí si odvezli hasiči z Žernovic

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenadvacet mužských a 11 ženských týmů dobrovolných hasičů se v sobotu utkalo v Zahájí na Českobudějovicku o 41. Pohár starosty v požárním útoku. Závod, který byl součástí seriálu Jihočeské hasičské ligy, finančně podpořila Skupina ČEZ v rámci aktivit Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

Foto: Lenka Pokorná

O 41. Pohár starosty obce Zahájí bojovaly všechny soutěžní týmy s plným nasazením.

Článek

Klání na fotbalovém hřišti, kde se sešlo více než 500 lidí, zcela ovládli hasiči a hasičky z Žernovic na Prachaticku. Oběma jejich týmům patřila první místa. Druhou příčku mezi muži obsadili zástupci SDH Vesce na Táborsku a třetí dobrovolní hasiči z Netřebic na Českokrumlovsku. Čtvrté místo putovalo do Holašovic (Českobudějovicko) a pátou příčku získal A tým Sedlec (Českobudějovicko).

Domácím se příliš nedařilo. Pokus mužů byl neplatný kvůli špatně přidělaným hadicím k rozdělovači proudu vody, ženy skončily osmé. Za zlatými hasičkami z Žernovic bodovaly jako druhé ženy z Chlumu (Českokrumlovsko) a třetí jejich soupeřky ze Srubce (Českobudějovicko). Čtvrté a páté se umístily ženské týmy z Lišova (Českobudějovicko) a Mydlovar (Českobudějovicko). V přidané disciplíně pěti nejlepších celků O soudek piva zvítězil A tým mužů ze Sedlce.

„Soutěž na této úrovni si můžeme dovolit pořádat jen díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Bez ní by to nebylo možné. Příspěvky z projektu Oranžový rok nám významně pomáhají také při realizaci řady dalších sportovních, kulturních a společenských akcích v obci,“ uvedl starosta Zahájí Jiří Novák a poznamenal, že zdejší dobrovolní hasiči tvoří v současné době po všech stránkách kvalitní a velmi aktivní tým.

„Především při loňských červnových povodních byla jejich práce naprosto neocenitelná. A to přímo při záplavách i následné likvidaci škod,“ dodal starosta.

Obec své hasiče podporuje v maximální možné míře. Rozšířila a zmodernizovala požární zbrojnici, pořídila nový sušák na hadice, investuje do nové techniky. Sboru také poskytuje fotbalové hřiště pro tréninky a závody v požárním sportu a financuje jejich soutěžní aktivity v krajském rozsahu. Poháry a ocenění, která hasiči ze závodů přivážejí, jsou pak vynikající vizitkou a propagací obce.

„Dnešní domácí závod se našemu mužskému týmu kvůli chybě u rozdělovače vody sice vůbec nevydařil, ale přesto jsme spokojeni. Kvalitně zastoupená soutěž proběhla v naší režii hladce a na patřičné úrovni. Přes varování meteorologů před deštěm nám vyšlo i počasí, takže na své si určitě přišli také diváci. Velice si ceníme dlouhodobé podpory obce a Skupiny ČEZ, díky níž se nám daří zvyšovat úroveň naší činnosti jak při zásazích v případě krizových událostí, tak při reprezentaci obce v požárním sportu,“ konstatoval Lukáš Pfefr, velitel Sboru dobrovolných hasičů Zahájí.

Spolkový, kulturní a sportovní život obcí ve své blízkosti podporuje temelínská elektrárna letos už podeváté. Loni se pod hlavičkou Oranžového roku uskutečnilo přibližně 500 akcí, na jejichž zajištění si dvaatřicet obcí mezi sebe rozdělilo více než 10 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám