Hlavní obsah

Pohádky pro děti i pamětníky

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová výstava v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích potěší nejen děti, ale také ty dříve narozené. Pohádkovými knížkami z minulého století si připomenou své dětství, nebo mládí svých rodičů a prarodičů.

Foto: Eugenie Hančarová

Skřítek Ješínek přináší pohádky

Článek

Knížky, zapůjčené z Pohádkového mlýna dědečka Fábulína, přinesl do muzea skřítek Ješínek a teď je tam společně s Knihomolem hlídá. Vystavené svazky nezapřou zub času, vždyť prošly dětskýma ručkama, byly prohlížené a čtené tisíckrát. Co víc může dosvědčit jejich důležitost pro malé čtenáře. Byly jejich prvními průvodci lidským světem, učily je chápat dobro a zlo.

Zaujmou především ilustrace knih, často provedené významnými českými malíři a grafiky. Objevují se zde slavná jména, ať už to je Mikoláš Aleš, Josef Lada, Cyril Bouda, nebo Jiří Trnka. Naopak některé obrázky hřály naši dětskou duši, aniž bychom znali jméno autora. To je třeba případ Rudolfa Matesa, výběru z jeho tvorby je tu věnován větší prostor.

Ke kuriozitám výstavy patří hudební nahrávka Karafiátových Broučků, jedné z nejznámějších českých autorských pohádek. Pochází již z roku 1940.

Přijďte se podívat. A pokud máte doma starou pohádkovou knížku, která utrpěla zubem času, a nechcete se s ní rozloučit, přineste ji. Rádi vám ji ve zdejším knihařství opraví, a nejen ji.

Pohádková výstava přispěje k vaší vánoční náladě, zahřeje v krátkých zimních dnech. Potrvá až do začátku března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám