Hlavní obsah

Podvodník po telefonu předstíral vnuka stařenky a okradl ji o 35 tisíc

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiaosmdesátiletá žena dala v Uherském Hradišti po předchozí telefonické domluvě s neznámým mužem, který předstíral jejího vnuka, cizí ženě 35 tisíc jako údajnou půjčku na počítač. Stařenka měla zachovat mlčenlivost, kterou ale ve čtvrtek 2. února prolomila a vše oznámila.

Foto: Policie ČR

Identikit ženy, která si přišla pro peníze.

Článek

Celý příběh se špatným koncem začal již 29. ledna ráno, kdy třiaosmdesátiletá žena zvedla sluchátko telefonu a tam se ozval hlas údajně patřící jejímu vnukovi. Tento muž, ženu oslovil – babi, a poprosil ji o půjčku na počítač. Jednalo se o částku 35 tisíc korun.

Údajný vnuk stařence řekl, že si pro peníze nyní nemůže přijít osobně, ale pošlu svou kamarádku, která peníze převezme. To se ženě nelíbilo, ale nakonec souhlasila. Vložila do obálky 35 tisíc, vzala si hůl, a sešla do přízemí domu, kde již na ní čekala zmíněná žena. Stařenka požadovala potvrzení o převzetí, žena ale neměla ani papír ani tužku a tak ji stařenka dala peníze jen tak.

Podvodník poděkoval a požadoval mlčenlivost

Neznámý vnuk stařence znovu zavolal a poděkoval za peníze a poprosil stařenku, aby nikomu o půjčce neříkala, že ji peníze do soboty vrátí. Tato mlčenlivost ženě vydržela až do čtvrtka 2. února a k prolomení tajemství přispěla náhoda.

„Zeptala se svého syna, jestli má už její vnuk ten nový počítač. Muž se zarazil, protože o novém počítači svého syna nevěděl vůbec nic,“ konstatoval policejní mluvčí Aleš Mergental a dodal: „A co víc, o novém počítači nevěděl ani jeho syn, tedy ženin vnuk. V tu chvíli si stará paní uvědomila, že byla podvedena a pětatřicet tisíc korun dala podvodníkům.“

Syn zavolal policii, která teď prosí o pomoc spoluobčany o identifikaci neznámé ženy. Žena ve věku od 20 do 25 let, štíhlé postavy vysoké od 160 do 170 cm, tmavé kratší vlasy, na hlavě měla nevýraznou čepici, na těle tmavou mikinu a kalhoty. Své případné poznatky volejte na linku 158.

„Základním jednoduchým bezpečnostním pravidlem v těchto situacích zůstává: nepředávat peníze cizím lidem! Hra na city a pomoc v nouzi je podvodníkům vlastní a bezostyšně ji používají při podvádění dobrotivých starých lidí. Pokud už se lidé rozhodnou půjčit svým blízkým peníze, pak je vhodné jim je předat pouze osobně, kdy se jasně pozná, jestli vnuk v telefonu je i vnukem opravdovým,“ varoval Mergental.

Reklama

Výběr článků

Načítám