Hlavní obsah

Podřipská porodnice oslaví 60 let existence, prosperuje, přesto ji čeká boj o přežití

Novinky, Jana Karasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce uplyne šest desítek let fungování porodnice v Roudnici nad Labem. Za tu dobu zde přišlo na svět již několik generací dětí. Zajímavou skutečností je i to, že ve funkci primáře se vystřídali pouze čtyři lékaři. Zdravotní pojišťovny však uvažují o tom, že porodnici v Roudnici zruší.

Foto: Jana Karasová

Lůžková část porodnice Podřipské nemocnice.

Článek

Oddělení porodnice funguje v roudnické nemocnici od roku 1952, v letošním roce tak uplyne šedesát let od zahájení provozu. Za tuto dobu se v primářské funkci vystřídali pouze čtyři lékaři.

Prvním primářem nové porodnice byl MUDr. Miloš Pihera, který oddělení vedl do roku 1958. Po něm primariát převzal MUDr. Juraj Kolár, který byl vedoucím lékařem do roku 1968. Rekordmanem co do délky vykonávání primářské funkce byl MUDr. Jan Michalička, jenž jako primář působil v roudnické porodnici dlouhých 30 let (1968 až 1998). Nynější primář gynekologicko-porodnického oddělení Podřipské nemocnice MUDr. Jaroslav Chocholatý MPH řídí primariát již 14. rokem. 

Porodnice v Roudnici nad Labem úspěšně funguje již šedesát let, a přestože se snaží pokračovat v tradici malé rodinné porodnice, jde s dobou a volí moderní lékařské postupy. Nyní hrozí, že bude tato dlouholetá tradice přerušena a porodnice i dětské oddělení v Roudnici skončí, nastávající maminky budou muset dojíždět do porodnic, které mají zůstat po zdravotnické reformě zachovány, tedy do Ústí, nebo do již dnes tak přeplněných porodnic v Praze. Narození dítěte tak nebude provázet jen radost, ale i starost o to, zda stihne rodička do nemocnice dojet včas a zda ji v daném zdravotnickém zařízení neodmítnou přijmout kvůli plné kapacitě. Komplikovanou možnost návštěv, zejména s ohledem na dostupnost, ani není potřeba zmiňovat.

O tom, že tato situace není občanům Roudnice nad Labem a okolí lhostejná svědčí i fakt, že v současné době probíhá petice za zachování činnosti Podřipské nemocnice v plném rozsahu, tedy bez omezení činnosti gynekologicko-porodnického oddělení. Petici je možno podepsat například ve vestibulu Podřipské nemocnice, nemocniční lékárně, městském informačním centru, knihovně či galerii.

Historie samotné nemocnice je v porovnání s porodnicí mnohem delší: První špitál byl v Roudnici nad Labem zřízen biskupem Janem IV. z Dražic již ve 14. století, po druhém špitálu pro chudé z 18. století se dodnes dochovala špitální kaple Sv. Josefa. První městská nemocnice byla postavena v roce 1875 a její budova byla zbourána v 80. letech 20. stol. při stavbě OD Říp. První okresní nemocnice byla v Roudnici nad Labem otevřena v roce 1897 a stála již v místech dnešní Podřipské nemocnice. Nová poliklinika byla postavena v roce 1982 a současně byla provedena kompletní rekonstrukce původní nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám