Hlavní obsah

Podchod na olomoucké zastávce Pionýrská získá novou tvář – díky dětem

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo, nebylo, za sedmero šedivými paneláky, sedmero silnicemi a sedmero odpadkovými koši žil, byl jeden podchod. Byl špinavý, stěny měl postříkané a každý, kdo jím procházel, tomu naskakovala husí kůže hrůzou. Až do jednoho dne.

Foto: Petr Kameníček

Podchod u zastávky Pionýrská v současné podobě

Článek

Neutěšeného stavu podchodu si všimla Jana Svobodová z nedaleké ZŠ Heyrovského a přišla s originálním nápadem, jak celý prostor přetvořit v umělecké dílo za pomoci nejen svých žáků, ale také studentů Gymnázia Čajkovského a žáků ZŠ Nedvědova. Děti si vyzkouší celosvětově oblíbenou formu výtvarného projevu, tzv. street art.

Celý projekt, který nese název „Malujeme podchody“, byl schválen na začátku května 2016 Radou města Olomouce. Souhlas od města ale ani zdaleka neznamenal konec příprav, bylo nutné zajistit materiální podporu pro vlastní výmalbu. Sponzory se staly dvě firmy: Mapei, jež poskytne barvu, a Lanex, která dodá zbývající potřeby, především štětce.

Mimo zkrášlení veřejného prostoru má celý projekt ještě jeden zásadní cíl – vytvořit v dětech pouto k místu, v němž žijí. Proto samotné návrhy, jež budou realizovány, pochází právě od žáků ze všech tří škol. Zároveň by měl projekt měnit negativní postoj veřejnosti k hojně diskutované formě umění – street artu.

Prvním streetartově ztvárněným podchodem se stane podchod na zastávce Pionýrská, na který si žáci posvítí v týdnu od 23. do 27. května každý den od zhruba 8 do 15 hodin. Do budoucna se plánuje pokračovat i na druhém podchodu na ulici Brněnská, a to u zastávky Fakultní nemocnice. A tak se zdá, že pohádka o škaredém podchodu získá šťastný konec.

Reklama

Výběr článků

Načítám