Hlavní obsah

Podaří se v Pošumaví připravit projekty za 200 miliónů korun?

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místní akční skupina Pošumaví z.s. (MAS) jako první v Plzeňském kraji splnila všechny podmínky, které pravidla ministerstva pro místní rozvoj definují, aby mohla vyhlašovat výzvy pro čerpání finančních prostředků veřejnoprávními subjekty, podnikateli a neziskovými organizace na území své působnosti.

Foto: Jindřich Fürbacher

Kolektiv zaměstnanců MAS Pošumaví.

Článek

K tomu musela projít tzv. standardizací zaměřenou na úpravu stanov podle nového občanského zákoníku, ale především na transparentnost všech orgánů, které budou o kvalitě podaných projektů rozhodovat.

Stejně jako dalších 180 místních akčních skupin v České republice musela MAS Pošumaví zpracovat Strategii komunitně vedeného rozvoje na období let 2014 - 2020. V této strategii jsou na základě podrobného průzkumu formou veřejných diskusí a dotazníkových akcí zachyceny všechny potřeby území, ve kterém MAS působí. Pro představu se jedná o správní území 99 obcí, které většinou mají další tak zvané místní části, takže se jedná o více než 420 měst a vesnic. 

Na základě schválené strategie má Místní akční skupina Pošumaví k dispozici částku zhruba 200 miliónů Kč z Programu rozvoje venkova, Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a Operačního programu Zaměstnanost, kterou by měla do roku 2023 prostřednictvím výzev k podávání malých projektů rozdělit právě v regionu své působnosti. 

To bude klást velké nároky nejen na management MAS, ale i na členy jednotlivých orgánů, protože ti především budou o rozdělení podpory jednotlivým projektům rozhodovat podle pravidel programů a dalších podmínek stanovených Místní akční skupinou Pošumaví na základě závěrů strategie. 

Jak říká manažerka MAS Pošumaví Ing. Markéta Baštařová Janotová: „Potřeby regionu, které jsme zjistili při přípravě strategie, ne vždy korespondují s možnosti použití finanční podpory, kterou máme alokovánu v uvedených programech. Úkolem všech, jak managementu, tak především našich členů, bude, aby přidělené prostředky byly co nejlépe využity k rozvoji území působnosti naší MAS.”

Manažerka MAS Ing. Radana Šašková k tomu dodala: „V současné době MAS pracuje i na třech projektech podpořených ministerstvem školství na zpracování místních akčních plánů (MAP) rozvoje vzdělávání se zaměřením především na mateřské a základní školy na Klatovsku, Horažďovicku a Sušicku. Zpracování těchto MAP je podmínkou nejen pro čerpání finančních prostředků školami v regionu z IROP, ale i podnětem k široké diskusi o dalším vývoji formálního i neformálního vzdělávání a prohlubování spolupráce v území.”

MAS Pošumaví předpokládá do budoucna i pokračování úspěšné spolupráce s Plzeňským krajem v oblasti malých grantů, kterými obě organizace podporují ochotníky, sportovce a další menší akce obcí a neziskovek v Pošumaví. Velmi dobrá byla v minulých letech i spolupráce s krajem v oblasti propagace regionálních potravin.

Finanční podpora regionálního cestovního ruchu by měla v budoucnu do regionu plynout přes turistickou destinaci, kterou MAS Pošumaví v minulém roce založila s některými sousedními místními akčními skupinami.

Předseda MAS Pošumaví Ing. Tomáš Zelený, Ph.D. z Veterinárního centra s.r.o. konstatuje: „Podařilo se nám úspěšně dokončit administrativní přípravu na získání finančních prostředků do regionu. Nyní bude rozhodující, jak se podaří členům MAS myšlenky ze Strategie naplnit v praxi.”

Související témata:

Výběr článků

Načítám