Hlavní obsah

Pod názvem Na jehlách zločinu se v Ostravě představuje výstava filmových plakátů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V rozlehlých prostorách ostravské kavárenské galerie Sádrový ježek jsou momentálně k vidění umělecké objekty filmových plakátů ve velkoformátových rámech. Přesně takové, jaké v 70. a 80. letech minulého století vídali návštěvníci kin.

Foto: Josef Zajíc

Výstava filmových plakátů Na jehlách zločinu v Ostravě.

Článek

Ve čtvrtek 12. února uspořádal filmový kritik a publicista Mgr. Martin Jiroušek, kurátor výstavy, ve jmenované galerii doprovodný program s promítáním ukázek z filmů, které velkoplošné plakáty propagují.

„Válka policajtů, Prožít si své peklo, Proč?, Radikální řez, Ve státním zájmu, Peníze těch druhých, Vlastní minulost neznámá, Skalpel v rukou bílé mafie... - to jsou jen některé tituly vzácných filmových plakátů, které návštěvník uvidí na unikátní výstavě Na jehlách zločinu. Výstava reaguje na současný stav společnosti. Zločin jako nadčasové téma zasahuje nás všechny, ať přímo, jako oběti, aktéry, svědky, tak nepřímo třeba jen prostřednictvím médii, kdy si jako diváci podvědomě odnášíme z místa činu dlouhodobé následky, aniž si je třeba hned uvědomujeme,” uvedl Martin Jiroušek.

Výstava čerpá z bohatého odkazu české umělecké scény, grafiky a designu. Pod vystavovanými plakáty jsou podepsány nejvýznamnější osobnosti české výtvarné školy: Zdeněk Ziegler, Milan Grygar, Olga Stárková, Hana Hejzlarová, Dimitrij Kadrnožka, Milan Pacák a další.

K vidění je téměř dvacítka exponátů, které budou u Sádrového ježka, v Janáčkové ulici 4, poblíž Nádražní ulice v Ostravě, vystaveny do 28. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám