Hlavní obsah

Počet nových dárců krve v Ostravě vloni klesl

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo z nás neví, kdy ji bude potřebovat. A nikdy jí není dost... Krev, nejcennější tekutina, které je stále potřeba. Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava hlásí, že v loňském roce zaznamenalo nejnižší počet nových dárců za posledních osm let.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

Nově se totiž přihlásilo pouze 1457 lidí, což je o 176 méně než v roce 2010. „V našem centru jsme jen v loňském roce udělali více než 44 tisíc odběrů, z toho přes 20 tisíc odběrů krve, více než 23 tisíc odběrů plazmy a zhruba 500 odběrů trombocytů. A to od 10 445 dárců,“ uvedla Bc. Naděžda Kalužová z marketingu Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava.

„Počet dárců, kteří přijdou k odběru, se od roku 2004 pohybuje mezi deseti a jedenácti tisíci. Nejméně dárců přišlo v 2005, kdy se k odběrům dostavilo 10 165 lidí, z toho 1531 nových. Nejvíce naopak přišlo v roce 2009, a to 11 460,“ dodala Naděžda Kalužová.

„Chceme pomoci s informováním veřejnosti o tom, jak se stát dárcem krve, protože každý dárce může pomoci zachránit něčí život. Tato akce proběhla v Avionu poprvé v loňském roce a letos bychom na ni rádi navázali,“ informovala Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě.

Krevní a obchodní centrum proto společně pořádají ve dnech 29. a 30. března akci pro veřejnost, v rámci níž budou pracovnice FNO lidem předávat důležité informace o tom, jak se stát dárcem a budou odpovídat i na různé dotazy týkající se dárcovství. „Návštěvníkům, kteří projeví zájem, zjistíme na počkání i jejich krevní skupinu. Navíc letos je součástí akce také výstava návrhu zajímavého komiksu k propagaci bezplatného dárcovství krve. Autory návrhů jsou studenti Střední umělecké školy Ostrava. Bude se opravdu nač se dívat,“ uvedla na závěr Kalužová z Krevního centra.

Zájemci, neváhejte a přijďte ve čtvrtek a v pátek do ostravského Avionu, vchod z ulice Výškovické. Stanoviště naleznete u skleněného výtahu z podzemních garáží po oba dny od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám