Hlavní obsah

Po Vrbně se turisté projíždějí na čtyřkole i koloběžkách

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pevný bod ještě půjčovna kol a koloběžek nemá, přesto k radosti turistů i mnohých místních byla začátkem července otevřena a už bezvadně funguje. Pokud na svou dovolenou zamíříte do Vrbna pod Pradědem, určitě se přijeďte projet.

Foto: Ladislav Olejníček

Vraťa s Vilémem už čtyřkolo také prohnali po cyklostezce. Tyto dva sportovně založené mladíky potkáte v půjčovně.

Článek

Jsou tady k mání šlapací čtyřkolo, elektrokola a koloběžky pro děti i dospělé. A půjčují se zdarma. Jen počítejte s vratnou kaucí na dobu výpůjčky a malým servisním poplatkem.

Půjčovna funguje zatím pod stanem v areálu Autokempu Dolina. Je už na katastru obce Ludvíkova, ale do Vrbna je odsud, co by kamenem dohodil. Vrbenská radnice získala jízdní prostředky díky Euroregionu Praděd do pětileté výpůjčky od krajské destinační společnosti Moravian Silesian Tourism v Ostravě. Ta pro projekty na rozvoj cestovního ruchu v Jeseníkách čerpala prostředky také z Evropské unie.

Smyslem projektu nazvaného Všude blízko je zvýšit atraktivnost podhorského města v Jeseníkách pro návštěvníky a současně umožnit zájemcům bez vlastních kol dostat se pohodlně na rozličná sportoviště, do areálů relaxace a zábavy, na prohlídku místních malých skláren i do dalších míst.

„Šlapací čtyřkolo je vhodné pro rovné úseky. Připravili jsme pro jezdce sedmikilometrový okruh vedený zčásti po cyklostezkách a zčásti po místních komunikacích, které nejsou tolik frekventované. Doporučujeme hned osm zastavení, třeba odpočinkové místo u řeky, areál BMX s herními prvky pro malé děti, zastavení v místní Rybářské baště nebo ve Sklárně Jakub,“ vypočítává atraktivity Lenka Bednaříková, která ve Vrbně pod Pradědem provozuje turistické informační centrum Impuls a druhé v Karlově Studánce.

Trasa je vhodná také pro elektrokola nebo koloběžky. Na těch se navíc lidé dostanou pohodlně i do kopců, třeba k bobové dráze nad městem ve Ski Aréně, k bikeparku s třemi traily, ale též k ráji skateboardistů a bikerů – skateparku v Železné. Nabízí se projížďka do Horských lázní Karlova Studánka i třeba do údolí Lapků z Drakova nebo na Videlský kříž a odtud po lesních stezkách zpět do města.

„Čtyřkolo jsme si projely mezi prvními a báječně si to užily. Mluvily jsme s lidmi, kteří jsou v našem městě na dovolené a ti si kola moc chválí. Třeba čtyřkolo využívají rodiny s malými dětmi, stejně tak ale seniorské páry i lidé mladší,“ uvedla starostka města Květa Kubíčková, která čtyřkolo osedlala s místostarostkou Pavlou Müllerovou.

„Teď ještě musíme projekt dotáhnout postavením dřevěné chatky, kde budou kola a koloběžky uloženy trvale. Je to otázka už jen několika dnů. Domek jsme koupili jako stavebnici, dřevěné prvky už jsou natřeny barvou, teď domek v areálu autokempu smontujeme,“ dodala starostka.

Radnice nakoupila a půjčuje na místě také bezpečnostní přilby a zajistila pro návštěvníky města tiskoviny s praktickými informacemi a mapkou. V půjčovně tráví čas letní brigády studenti Vraťa a Vilém. Ti přijímají také žádosti o rezervaci na výpůjčku kol (tel. 733 534 167), poradí, kam jinam se vydat a kde se občerstvit. Půjčovna je v čase prázdnin otevřena denně od 9 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám