Hlavní obsah

Plzeňský kraj má zastoupení v centru Evropské unie

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bruselu byl v pátek 1. června slavnostně otevřen dům na náměstí Jamblinne de Meux, který bude sloužit jako nové sídlo zastoupení Plzeňského kraje.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Tzv. Pilsner House stál i s rekonstrukcí přibližně 24 milionů korun.

Článek

Tzv. Pilsner House stál i s rekonstrukcí přibližně 24 milionů korun. Plzeňský kraj díky novému sídlu ročně uspoří ze svého rozpočtu částku přes milion dvě stě tisíc.

Sídlo zde kromě zastoupení Plzeňského kraje najdou také kanceláře Pardubického a Jihomoravského kraje a v přízemí klub Plzeňského Prazdroje.

První patro domu zůstane prázdné, jde o reprezentativní prostory s dřevěným obložením a bohatým dekorováním, kde se budou pořádat odborné a kulturní akce. V posledním patře domu vzniklo ubytování pro zástupce kraje v Bruselu a pokoj pro příležitostné ubytování hostů nebo stážistů.

"Otevření domu je počin, který by měl Plzeňský kraj přiblížit nejenom strukturám Evropské unii, ale také posílit prestiž a vnímání našeho kraje v Bruselu a zároveň významně sníží náklady na provoz zastoupení našeho regionu," uvedl náměstek Ivo Grüner.

Plzeňský kraj schválil koupi domu v Bruselu 7. března 2011 v souvislosti s koncem projektu tzv. Českého domu v Bruselu, jehož realizátorem bylo ministerstvo zahraničních věcí. 

Při zvažování různých variant řešení byla zvolena koupě vlastní nemovitosti pro zastoupení jako nejvýhodnější kvůli využití vložených prostředků z dlouhodobého hlediska. Úspory na nájemném a příjmy z pronájmu zaplatí kupní cenu domu do 14 let.

"Společné zastoupení tří krajů má kromě jiného také ukázat, že v České republice stále ještě máme lidi, kteří se dokážou mezi sebou domluvit a spolupracovat,“ uvedl při slavnostním otevření domu hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám