Hlavní obsah

Plzeňský kraj již za měsíc ožije hrami VII. letní olympiády dětí a mládeže

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden od 14. do 19. června bude v Plzni patřit mladým sportovcům. Plzeňský kraj se totiž stal letošním pořadatelem a hostitelem Letní olympiády dětí a mládeže.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Letošní olympiáda se poprvé za svou historii koná pouze v jednom městě, a tím je právě Plzeň a její sportoviště.

Článek

Letošní olympiáda se poprvé za svou historii koná pouze v jednom městě, a tím je právě Plzeň a její sportoviště. Do krajské metropole se sjede na 2300 sportovců, 450 trenérů a vedoucích výprav a zhruba 250 VIP hostů. Mladí sportovci se utkají v 18 sportovních odvětvích.  V olympijský dům se na tento týden promění Techmania Science Center.

„I z tohoto důvodu olympiádu osobně podpořila řada významných sportovců a stali se ambasadory daného sportu. Někteří se na olympiádu přijedou osobně podívat a předají medaile mladým nadějím, jiní propagují hry prostřednictvím plakátů, billboardů nebo na internetu či facebooku,” poukázal na výjimečnost akce Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu a cestovního ruchu.

Mezi ambasadory tak najdete například olympijskou vítězku ve střelbě Kateřinu Emmons, nejlepšího házenkáře světa 2010 Filipa Jíchu, stříbrnou medailistku z Londýna tenistku Andreu Hlaváčkovou, reprezentačního fotbalového brankáře Petra Čecha. A řadu dalších významných sportovců jako např. triatlonisty Jana Řehulu a Přemysla Švarce, atletku Jiřinu Ptáčníkovou, jachtaře Davida Křížka, plavce Jana Šefla, basketbalistu Pavla Fránu a další.

„ODM navozuje atmosféru opravdových olympijských her a motivuje mladé sportovce, aby zůstali aktivní i v dalších letech. Zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály nebo složení olympijské přísahy je zážitek na celý život,” řekl o akci Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru (ČOV).

O mimořádnosti a rozsáhlosti celé akce svědčí také fakt, že mladí sportovci budou po dobu olympiády bydlet v 10 ubytovacích zařízení po celé Plzni.

„Veškerá sportovní zápolení jsou přístupna veřejnosti a zcela zdarma, stejně tak i medailové ceremoniály, včetně slavnostního zahajovacího večera. Ten  se odehraje 14. června od 19:00 hodin v Home Monitoring Aréně. Celý večer proběhne ve slavnostním duchu pod režijní taktovkou muzikálového režiséra Davida Codyho za účasti řady významných hostů a zajímavých účinkujících,” doplnil program letošní olympiády náměstek Jiří Struček.

Historie Olympiády dětí a mládeže sahá až do roku 2003 a odehrává se v dvouletých cyklech, kdy se střídá jejich letní a zimní podoba. „Mladí závodníci se v rámci ní potkávají napříč sporty, závodí před slušnou diváckou kulisou, fandí jim jejich kolegové z krajských reprezentací, takže je to pro ně úplně jiný zážitek než třeba na mistrovství republiky,” uvedl Petr Graclík z ČOV.

Olympiáda dětí a mládeže je totiž projektem Českého olympijského výboru, který se touto cestou snaží podporovat zájem dětí o sport a aktivní přístup k životu.

Reklama

Výběr článků

Načítám