Hlavní obsah

Plzeňský kraj a region Franche-Comté budou spolupracovat v oblasti školství

Novinky, Alena Lochmannová

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs společně s náměstkem pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň EHMK 2015 Jiřím Stručkem podepsali 16. ledna deklaraci o spolupráci se zástupci partnerského regionu Franche-Comté.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Hejtman Plzeňského kraje společně se svým náměstkem podepsali deklaraci o spolupráci se zástupci partnerského regionu Franche-Comté.

Článek

Deklarace o mezinárodní spolupráci a partnerství stvrzuje společný cíl obou partnerských regionů. Tím je podpora aktivit v oblasti vzdělávání, kultury a sportu dětí a mládeže. Důležitým bodem deklarace je projekt Rok ve Francii, na němž se Plzeňský kraj podílí již třetím rokem.

V rámci projektu studují vybraní studenti středních škol z Plzeňského kraje celý školní rok v regionu Franche-Comté. Plzeňský kraj na jejich pobyt přispívá každoročně asi 200 tisíci korunami. V letošním roce je mezi gymnazisty poprvé i student průmyslové školy, a to konkrétně Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy prof. Švejcara v Plzni.

Spolupráce Plzeňského kraje a regionu Franche-Comté má kořeny již v roce 2008. V posledních letech se odehrává především v rámci projektu Rok ve Francii.

„Pozitivní ohlas projektu přispěl k rozšíření aktivit. Zapojili jsme do něj i průmyslové školy. Nyní se chceme soustředit i na vzdělávání pedagogů,” konstatoval náměstek hejtmana Jiří Struček. „V případě našeho partnerství s Franche-Comté se ukázalo, že spolupráce může fungovat i bez podepsané deklarace,” poznamenal.

„Naše školy navštívilo již více než dvacet českých studentů a stejně jako jim také našim studentům přináší tato zkušenost cenné poznatky,” uvedl Jean François Chanet, ředitel školského úřadu v Besançonu.

Připomněl také, že právě nyní díky spolupráci pedagogické fakulty univerzity v Besançonu a Fakulty filozofické Západočeské univerzity čeká dvanáct studentů čtyřtýdenní praxe ve Franche-Comté. „Cennou zkušenost mají též dva čeští pedagogové, kteří byli na našich školách na stáži,” doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám