Hlavní obsah

Plzeňská ZOO přivítala tank M4 Sherman

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulém týdnu, konkrétně v pátek 6. května, přivítala plzeňská ZOO ve svých prostorách tank M4 Sherman. Splnila tak sen mnoha Plzeňanů, kteří toužili mít v Plzni trvalý památník druhé světové války a osvobození Plzně americkou armádou.

Foto: archiv ZOO Plzeň

Tank M4 Sherman byl v plzeňské ZOO odhalen v pátek 6. května. Stojí na místě bývalé nacistické pevnosti.

Článek

"Americký střední tank M4 Sherman byl hlavním tahounem pozemních operací západní fronty. Technickými parametry nijak nezářil, ale jeho rozhodující předností byla dokonale organizovaná a efektivní velkosériová produkce, spolehlivost a nejvyšší možný servis a zajištění," informoval Martin Vobruba, tiskový mluvčí Zoologické a botanické zahrady v Plzni.

Proč byl tank umístěn právě do prostor ZOO? Existují dva důvody. Prvním je skutečnost, že v květnu 1945 osvobodila Plzeň 16. obrněná divize, součást 3. americké armády, která měl tento tank ve svém vybavení.

Druhý důvod objasňuje Martin Vobruba z tiskového oddělení plzeňské ZOO: "V současném areálu se nalézá unikátní německá válečná podzemní pevnost se stanovištěm pozorovatelny a zaměřovací základny protiletecké centrály dělostřelectva, ve které sídlil Generální štáb protiletecké obrany. Ve velíně se nalézalo zaměřovací zařízení, spojené se všemi palebnými posty v Plzni. Po nahlášení spojeneckých letadel z lochotínské pevnosti jednotlivá střelecká stanoviště reagovala a snažila se letouny sestřelit."

Tank byl v Plzni odhalen před připravovanou expozicí Život v podzemí. Právě ta vzniká v místech bývalé nacistické pevnosti.

O darování tanku z německého Vilsecku a jeho trvalé umístění v ZOO Plzeň se zasloužil především vnuk legendárního generála Pattona George Patton Waters, svůj podíl na tomto počinu mimo jiných nesou také plk. Mgr. Aleš Knížek z Vojenského historického ústavu v Praze, jeho excelence Norman Larry Eisen, velvyslanec USA v ČR nebo američtí veteráni z 2. světové války v Plzni a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám