Hlavní obsah

Plzeňská TOP 09 začala sbírat podpisy pro referendum o regulaci hazardu

Novinky, Veronika Štruncová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělkem 12. května začala TOP 09 sbírat podpisy pod petici pro vyhlášení referenda o regulaci hazardu v Plzni. Zmocněnkyní přípravného výboru je Ilona Jehličková.

Foto: Adéla Jiránková

Zástupci TOP 09 na tiskové konferenci

Článek

„Referendum je v tuto chvíli jediný reálný nástroj, jak přimět zastupitelstvo města Plzně, aby se k problému postavilo čelem a situace se začala řešit,“ říká Ondřej Ženíšek, předseda TOP 09 v Plzni.

„Nyní běžíme závod o skutečnou regulaci hazardu v Plzni. Po čtyřech letech, kdy jsme o toto usilovali, totiž hrozí, že hazard bude regulován pouze na oko, případně budou stávající koalicí vyhlášena bezzubá referenda a díky jejich neplatnosti či vágní formulaci bude rekordní počet hracích „beden“ v Plzni naopak na dlouho zakonzervován,“ dodal Ženíšek.

Navrhované referendum by se mělo konat ve stejném termínu, jako bude termín konání komunálních voleb. Důvod je jediný – maximální účast a tedy zajištění platnosti referenda. Navrhované referendum obsahuje pouze dvě otázky. První se týká heren a jejich eventuálního zákazu. Druhá se ptá na totéž, co se týče kasin. Občan se pak může rozhodnout, zda chce zakázat ve městě hazard kompletně, nebo pouze herny. Dvě otázky dávají smysl pro různou rizikovost obou typů podniků.

Občané budou moci připojit svůj podpis na podpisový arch u stánku „U Branky“ v ulici Bedřicha Smetany. Zároveň budou zástupci TOP 09 pracovat střídavě i v ostatních městských obvodech. Podpisové archy budou trvale umístěné i v kavárně Inkognito (Husova 24), v Café Restaurant Kačaba (Prokopova 17), v Café Salé (Solní 9), restauracích The PUB I a The PUB II (v Prešovské a Pražské ulici), vinárně Jadran (Bezručova 9) a samozřejmě i v kanceláři TOP 09 na Anglickém nábřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám