Hlavní obsah

Plzeňská Akademie hotelnictví a cestovního ruchu získala prestižní ocenění

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu se jako první v Plzeňském kraji zapojila do pilotní fáze celostátního programu Skutečně zdravá škola a v sobotu 24. října byla po téměř ročním snažení odměněna bronzovým certifikátem.

Foto: Akademie hotelnictví a cestovního ruchu

Plzeňská Akademie hotelnictví a cestovního ruchu získala prestižní ocenění Skutečně zdravá škola jako jedna ze šesti škol v ČR.

Článek

V rámci konference Skutečně zdravá škola bylo v prostorách Magistrátu hlavního města Prahy slavnostně oceněno 6 z 15 škol, vybraných do pilotního projektu. Přihlášeno jich bylo 70 z celé České republiky.

Program podle britského vzoru Food for Life proslaveného Jamie Oliverem spustila na začátku letošního roku iniciativa Skutečně zdravá škola, která pomáhá školám a školkám zlepšit stávající stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu.

V rámci programu je třeba plnit určitá kritéria. Na jejich realizaci se podílela nejen školní jídelna Akademie hotelnictví, ale i studenti, jejich rodiče a personál školy. Kuchařky například nevaří ze zmražené zeleniny, ale výhradně z čerstvé. Suroviny podle možností pocházejí od místních dodavatelů. V jídelně funguje poradce, který žákům pomáhá při výběru jídel a řídí chod jídelny, každý z rodičů má možnost do jídelny kdykoliv přijít a ochutnat.

K dalším opatřením patří nabídka nápoje, který není doslazený, výběr z pěti hlavních jídel nebo možnost ohřát si ve školní jídelně vlastní donesené jídlo v mikrovlnné troubě. Toho využívají především žáci se speciálními dietními omezeními. Každý strávník si také může vyžádat informace o dodavatelích a původu surovin. Ve školním bufetu se neprodávají produkty z běžné velkoobchodní sítě, ale produkty připravené ve školní jídelně podle zásad zdravé výživy.

„Z ocenění máme obrovskou radost. Změny, které u nás probíhají zhruba od února, kdy jsme se do projektu přihlásili, byly náročné, ale rozhodně stály za to. Program má pro nás smysl i proto, že naši studenti gastronomických oborů absolvují ve školní jídelně praxi a my tak máme jistotu, že se naučí vařit kvalitně a z dobrých surovin,” uvedla ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Jana Linhartová.

Oceněním spolupráce plzeňské Akademie a projektu Skutečně zdravá škola nekončí. V tomto měsíci například škola zavádí ve své jídelně salátový bar a plánuje i další zlepšení a aktivity. „Zapojili jsme se také do paralelního projektu Zdravá školní jídelna, který vyhlásil Státní zdravotní ústav a podporuje ho Ministerstvo zdravotnictví ČR a iniciativa Vím co jím,” upozornila Jana Linhartová.

Reklama

Výběr článků

Načítám