Hlavní obsah

Plzeňané se rozloučili s Františkem Juřičkou

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 4. dubna v 11 hodin se v kostele sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí v Plzni konalo poslední rozloučení a mše za zesnulého novináře a publicistu Františka Juřičku. Bylo mu 84 let.

Foto: Marek Velebný
Článek

Ve středu 4. dubna se přišla plzeňská veřejnost naposledy rozloučit s novinářem a publicistou Františkem Juřičkou, který zemřel po těžké nemoci 28. března.

Bývalý redaktor a režisér českého rozhlasu, disident Plzeň František Juřička byl znám ze srpna 1968, kdy řídil svobodné protiokupační vysílání Českého rozhlasu Plzeň. Synem Františka Juřičky je herec a dabér Tomáš Juřička, známý z legendárního seriálu Sanitka.

Smuteční Mši svatou za Františka Juřičku celebroval Arciděkan katedrály sv. Bartoloměje v Plzni Mons. P. Emil Soukup a farář kostela sv. Jana Nepomuckého P. Mgr. Miroslav Martiš CM.

Varhany: Jana Boučková a prof. Jitka Chaloupková, housle: František Drs, zpěv: Mgr. Lilka Ročáková a Mgr. Zbyněk Brabec. Z prvního listu sv. apoštola Pavla Soluňanům četl Martin Zahálka. Na mši promluvil a rozloučil se s Františkem Juřičkou ředitel Českého rozhlasu Plzeň PhDr. Zdeněk Levý. Nakonec zazněla i oblíbená píseň zesnulého V Zarazicách krajní dům.

S Františkem Juřičkou se přišli rozloučit i přátelé, spolupracovníci, pracovníci plzeňské kultury, rozhlasu, novináři, herci, pracovníci knihovny, univerzity, kritici, výtvarníci. Přítomen byl i plzeňský primátor Mgr. Martin Baxa, ředitelka knihovny města Plzně Helena Šlesingerová, výtvarník Vladimír Líbal, vedoucí katedry českého jazyka a literatury na ZČU Prof. PhDr. Viktor Viktora, CSc, divadelní kritik Vladimír Gardavský, moderátor Jiří Hlobil ze Západočeské galerie v Plzni, bývalý proděkan právnické fakulty Ivan Tomažič a mnoho dalších spjatých s osobou Františka Juřičky a s plzeňskou kulturou.

Reklama

Výběr článků

Načítám