Hlavní obsah

Plzeň představila archeologickou lokalitu na místě budoucího divadla

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 3. září byla dnem Otevřených sond, kdy byla pro veřejnost jen na tento den zpřístupněna archeologická lokalita v Jízdecké ulici v centru Plzně.

Foto: Marek Velebný
Článek

Město Plzeň spolu se Západočeským institutem pro ochranu a dokumentaci památek ZIP o. p. s. připravilo na sobotu 3. září jedinečnou možnost pro veřejnost si prohlédnout výsledek archeologického výzkumu na lokalitě v Jízdecké ulici, kde má za tři roky vyrůst nové divadlo.

Lokalita byla přístupná s průvodci mezi 10. a 16. hodinou. Archeologický výzkum byl proveden na místě historického Říšského předměstí, které bylo založeno ve 13. století a sloužilo jako hospodářské zázemí pro Plzeň. Předměstí bylo několikrát zničeno požáry a obnoveno. Konec zástavby předměstí znamenala v 17. století třicetiletá válka. Poté zde zůstalo jen několik hospodářských objektů do 19. století, kdy zde byl mj. postaven lihovar.

Nejstarší nálezy na lokalitě jsou z pravěku: keramické střepy datované do doby bronzové a římské. Nejdůležitější nálezy jsou z období vrcholného středověku a raného novověku ( 14.-16. století). Jedná se o zbytky středověké kamenné a dřevěné zástavby zničené požárem a studny. Unikátní je nález částí dřevěného vodovodu.

Největší množství nálezů je z období novověku do současnosti (17.-20. století), tj. zbytky obvodového zdiva např. hospodářského dvora čp. 52 v jihozápadním rohu naleziště. Dále pak sklepy a zdi lihovaru na jihovýchodní části plochy naleziště.

Reklama

Výběr článků

Načítám