Hlavní obsah

Plzeň má povolení k provozu leteckých prací s drony, využije je v řadě oblastí

Novinky, Alena Lochmannová

Plzeň zatím jako jediné město v České republice získala od Úřadu pro civilní letectví povolení k provozování leteckých prací s drony.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeň zatím jako jediné město v České republice získalo od Úřadu pro civilní letectví povolení k provozování leteckých prací s drony.

Článek

Letadla bez posádky využije nejen v technických kroužcích pro děti zaměřených na robotiku, ale i k monitorování stavu budov, pro kontrolu úniku tepla z městských objektů, snímkování při povodních nebo jiných krizových situacích. V případě vážných událostí město techniku nabídne bezplatně k využití složkám integrovaného záchranného systému působícím na území celého Plzeňského kraje.

„Povolení od Úřadu pro civilní letectví jsme získali v červenci, v celé České republice jich dosud bylo vydáno jen 21. Plzeň je v této společnosti zatím jediným městem," řekl primátor Martin Zrzavecký.

Podle technického náměstka Pavla Šindeláře první drony zakoupila Správa informačních technologií města Plzně loni, nyní má šest těchto strojů. „Jejich využití jsme v začátcích viděli v rámci technických kroužků robotiky v městském vzdělávacím centru, tedy v Domě digitálních dovedností. Postupem času ale pronikly do oblastí, jako jsou inspekční lety, termovize, 3D modely, krizové řízení, podpora IZS," uvedl Pavel Šindelář.

Bezpilotní letadla, tedy letadla bez posádky, jež mohou být řízena na dálku, nebo létat samostatně pomocí předprogramovaných letových plánů či pomocí složitějších dynamických autonomních systémů, využije město v řadě oblastí. „Provádět s nimi budeme takzvané inspekční lety, kdy drony využijeme pro pořízení foto i video dokumentace při kontrole budov, mostů, střech a podobně. Dron zde nahradí použití zvedací plošiny, rizikový výstup člověka do výšky a tak dále," vysvětlil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Pomocí dronů chce radnice také kontrolovat úniky tepla ze svých budov i z infrastruktury městské společnosti Plzeňská teplárenská, provádět bude možné i takzvané snímkovací lety. Díky dronům vzniknou 3D modely, kdy dron pořídí fotografie, ty se s využitím speciálního softwaru přetvoří v 3D model.

Samostatnou kapitolou využití dronů městem Plzeň je oblast krizového řízení a integrovaného záchranného systému. „Z letícího dronu umíme přenést klasický obraz nebo termovizní obraz do štábů krizového řízení, jež zasedají při povodních a jiných krizových situacích. Pro hasičský sbor také můžeme pomocí dronu a termokamery najít ohnisko požáru," doplnil Luděk Šantora.

Spolu s povolením vykonávat letecké práce získalo město i povolení provozovat leteckou školu. V Domě digitálních dovedností tak fungují kurzy létání s drony, kde se s nimi seznámí účastníci ve věku 14 a více let.

Reklama

Výběr článků

Načítám