Hlavní obsah

Plzeň dokončila letošní největší investici do škol, v Lobzích revitalizovala pavilon

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní největší investiční akci v oblasti školství dokončilo město Plzeň. Za 12,8 milionu korun včetně DPH nechalo provést revitalizaci čtyřpodlažního pavilonu mimoškolní výchovy své 28. základní školy v Rodinné ulici v Lobzích.

Foto: Magistrát města Plzně

Rozsáhlá rekonstrukce byla organizačně velmi náročná.

Článek

Rozsáhlá rekonstrukce, která byla nutná kvůli výskytu plísní, netěsnícím oknům a nevyhovujícímu obvodovému plášti z takzvaných boletických panelů, začala 1. června a skončila v listopadu. Díky ní má nyní více než 500 dětí k dispozici nezávadné a téměř nové prostředí, objekt využívají jako družinu, školní jídelnu s varnou a knihovnu.

„Město Plzeň se snaží každoročně investovat do svých základních škol, jde zejména o výměny oken, zateplování, modernizace šaten, úpravy toalet. Letos se práce za zhruba 40 miliónů korun týkaly přibližně 20 zařízení, a právě kvůli nutnosti oprav u 28. základní školy byly výrazně vyšší než v minulosti,” uvedl primátor Martin Zrzavecký, který dnes pavilon slavnostně otevřel spolu s náměstkyní Evou Herinkovou a starostou Městského obvodu Plzeň 4 Michalem Chalupným.

Podle náměstkyně primátora pro oblast školství Evy Herinkové pavilon rekonstrukci potřeboval. „Boletické panely, jež na jeho stavbu byly použity před 43 lety, a dřevěná okna byla již za hranicí životnosti, přestávala plnit svoji tepelnou funkci, docházelo tam i k tvorbě plísní, jejichž rozsah se každým rokem výrazně zvětšoval. V panelech byl navíc obsažen zdraví škodlivý azbest,” uvedla.

Stavba tak zahrnovala celkové zateplení objektu a s tím spojená technická opatření. Kromě zateplení pláště a střechy byla kompletně vyměněna okna a vstupní dveře, byly vyměněny parapety, dále bylo upraveno ústřední vytápění, měření a regulace, vzduchotechnika a dotčená elektroinstalace, provedeny nové hromosvody a další. Dodavatelem stavby byla firma SENCO CHALOUPEK s.r.o.

Rozsáhlá rekonstrukce byla organizačně velmi náročná, škola musela zajistit pro žáky náhradní stravování, a to od září do konce listopadu 2015. „Stravující žáky jsme převáželi na Vyšší odbornou školu a střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Koterovské ulici. Nejen pro děti, ale i pro pedagogy to znamenalo komplikace, nicméně podařilo se nám to zvládnout. A nyní jsme moc rádi, že jsme opět ve svém téměř novém prostředí," uvedla ředitelka školy Pavla Jedličková.

Město škole na dopravu strávníků a pronájem náhradní kuchyně a jídelny v Koterovské ulici poskytlo 440 tisíc korun, o tuto částku navýšilo její provozní příspěvek.

Podle Pavla Grisníka, vedoucího magistrátního odboru investic, se město snaží maximální množství úprav stihnout o prázdninách, v tomto případě to ale nebylo možné. „Revitalizace pavilonu trvala šest měsíců. Příznivé bylo to, že se nám ji povedlo vysoutěžit levněji, zatímco původně jsme počítali s částkou 19,6 miliónu korun, výsledná je přibližně o třetinu nižší," uvedl Pavel Grisník.

Vysoutěženou cenu se navíc podařilo udržet, nedošlo k žádnému navýšení. Odbor realizuje pro školy všechny projekty s cenou nad 500 tisíc korun, ostatní si zajišťují samy školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám