Hlavní obsah

Plameňákům se v olomoucké zoo daří, letos jich přibylo sedm

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku chová plameňáky růžové od roku 1978, první odchov se zde podařil až v roce 1996. Letos se vylíhlo dalších sedm mláďat, a tak hejno čítá 64 těchto barevně jedinečných ptáků. Někteří z nich jsou zároveň nejstaršími zvířaty v zoo, kam v roce 1978 přišli už jako dospělí.

Foto: Leona Roháčková
Článek

„Díky vysokým nohám, dlouhému krku a růžovému zbarvení si plameňáky nelze splést s jinými druhy ptáků. Žijí u stojatých vod, hlavně u velkých jezer, sladkých i slaných. Mají rádi i brakické vody, kde se slaná mořská voda mísí se sladkou říční,“ popsala ptačí krasavce mluvčí zahrady Hana Labská.

Plameňáci se živí drobnými řasami a korýšky, které procezují z vody. Právě korýši, kteří obsahují karoteny, dodávají jejich peří růžové zbarvení. Plameňáci se vyskytují ve skupinách, které mohou čítat i několik tisíc kusů. Páření předchází hromadný tok.

Hnízda, vzhledem připomínající homoli, si plameňáci růžoví staví z bláta a hlíny. Samice hnízdo vymodeluje zobákem a snáší do něj obvykle jedno, vzácněji dvě křídově bílá vejce. Mláďata jsou několik měsíců plně odkázána na péči rodičů, kteří jim stále nosí potravu, kterou vyvrhují mláďatům přímo do zobáku. Na této stravě jsou závislá, dokud se jim nevyvine vlastní filtrační aparát.

Plameňáci růžoví jsou velice oblíbenou atrakcí v zajetí, zvláště zoologických zahradách. V České republice se  plameňák růžový chová téměř ve všech zoologických zahradách. „Mláďata odchováváme celkem pravidelně, loni se podařilo odchovat rovněž sedm mláďat,“ dodala Labská. 

Reklama

Výběr článků

Načítám