Hlavní obsah

Pivo z Rychnova nad Kněžnou zopakovalo úspěch v soutěži Zlatý pohár Pivex - Pivo 2014

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Pokud stále platí slogan - Kde se pivo vaří, tam se dobře daří - tak by na Rychnovsku mělo být téměř jako v ráji. Pivo se tu vaří a je navíc tak kvalitní, že boduje v tvrdé české konkurenci. Dokladem jsou „ještě teplá“ ocenění z letošních ročníků renomovaných soutěží.

Foto: Jaroslav Kos

Letecký pohled na Městský Podorlický pivovar v Rychnově nad Kněžnou

Článek

Nedávno přivezl Staročeský pivovárek z Dobrušky Pivní pečeti 2014 z Českých Budějovic a téměř vzápětí ho následoval také Městský Podorlický pivovar z Rychnova nad Kněžnou, který uspěl na 22. ročníku degustační odborné soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2014 v Brně.  

Rychnovský pivovar zopakoval loňské umístnění, když se světlým dvanáctistupňovým ležákem Kněžna obhájil druhé místo v kategorii, do níž jsou zařazeny mini pivovary, spolu s mikro a restauračními pivovary.  

Vzhledem k tomu, že se jedná o tradiční soutěž, považovanou pivovarskými odborníky za jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnější degustačních hodnocení piva v naší republice, potěšila konkurenceschopnost rychnovského piva samozřejmě především JUDr. Jana Mikše, majitele pivovaru. „Umístění Kněžny 12° považuji za velký úspěch hlavně v tom, že jsme 2. místo obhájili, čímž se potvrdilo, že kvalitu piva držíme,“ uvedl.

Soutěž o Zlatý pohár Pivex probíhá v šesti kategoriích – světlé výčepní pivo, světlé ležáky, nealko piva, tmavá piva, míchaná nízkoalkoholická piva a míchaná nealko piva – a už to svědčí, že se přizpůsobuje i dění na trhu. V hlavní soutěži, která probíhá dvoukolově, se letošního klání zúčastnilo jedenáct velkopivovarů.  

Hlavními hodnotícími kritérii Pivexu jsou především chuť, plnost, vůně, říz a hořkost. Veřejně jsou pak vždy vyhlášena pouze nejlepší tři piva a vítězové obdrží Zlatý pohár Pivex – Pivo 2014. Nejlépe umístěné jedenáctistupňové pivo v kategorii ležáků pak získává ocenění Privilegium 11, titul Superior kolekce si odváží pivovar s nejlépe hodnocenými pivy v kategoriích světlý ležák a světlé výčepní pivo. Absolutní vítěz si z Brna odváží titul Champion Zlatý pohár Pivex – Pivo 2014. Novinkou letošní degustační soutěže byla kategorie Zlatý soudek Pivex 2014 určená pro čepovaná piva.  

A kdy budou moci milovníci zlatého moku z produkce rychnovského pivovaru ochutnat dvanáctku Kněžnu a všechny další rychnovské druhy přímo u výrobce?

„Na 22. března chystáme tradiční Vítání jara. Čepovat se budou naše speciály, které vaříme právě pro tuto akci a také pro období vánočních svátků. Tradičně zde probíhá i soutěž ve vaření kotlíkového guláše, kdy 12 družstev bude hodnotit odborná i laická porota. Návštěvníci jistě uvítají i nabídku zabijačkových specialit,“ řekl jednatel společnosti Tomáš Konvalina a poslal tak nejlepší pozvánku k návštěvě.  

Dodejme, že na čepu bude Zilvar 10° světlý a Kněžna 12°světlá, polotmavý 11° Kaštan, velikonoční speciály černého piva 15° Habrovák a 14° Kvardian.      

Reklama

Výběr článků

Načítám