Hlavní obsah

Piráti uklidí nábřeží Ohře v Žatci

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parta mladých dobrovolníků z České pirátské strany vymyslela akci, při které chtějí zkrášlovat své okolí dobrovolným úklidem skládek a nepořádku. Zvána je i veřejnost. Piráti tím dokazují, že již dávno nejsou stranou jednoho tématu a že členové nejsou jen "ajťáci".

Foto: ŠJů / Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
Článek

Piráti uklízí Žatec se jmenuje událost, pod kterou na sociální síti facebook zvou Piráti Žatec, což je uskupení členů České pirátské strany ze Žatce, širokou veřejnost k úklidu lokality podél řeky Ohře. Nápad vznikl přibližně v listopadu loňského roku, během zimy dostal svoji tvář a s příchodem jara ho budou organizátoři realizovat.

"Plánem je vyčistit okolí řeky Ohře souběžně s ulicí U Oharky a dále až k železničnímu mostu v Ráji u bývalého cukrovaru poblíž hlavního vlakového nádraží. Je to prostor, kam lidé chodí venčit psy, na procházky, rybařit a někteří odvážlivci se zde i koupají. Přitom se tu nachází několik malých černých skládek i volně se povalující odpadky. Proč to tak nechávat, když s tím sami můžeme bojovat a nepořádek uklidit? Copak sami nestojíme o krásnější prostředí k životu?" okomentoval nápad jeden z organizátorů Vít Konečný.

Radek Holodňák, další z realizátorů projektu dodal "Chceme vlastně vyčistit nábřeží Ohře od odpadků - pytlíků, PET lahví, pneumatik, kabelů, suti a obecně všeho, co do povodí řeky nepatří. Jedná se o zhruba 700 metrů dlouhý úsek, po cestě je několik menších černých skládek, spálených kabelů. Lokalita je zimovištěm běžného i chráněného ptactva."

Akce začne v sobotu 23. března v 10.00 ráno krátkým shromážděním poblíž křižovatky ulic U Oharky a Rooseveltova třída, na mostě přes řeku Ohři směrem z centra města na hlavní nádraží. Zde mladíci hodlají přednést krátký výstižný přednes o životním prostředí z pera pirátského garanta tohoto programového bodu, připomenout happening Hodina Země, jenž probíhá v den konání jejich akce hodinovým vypnutím všech elektrických spotřebičů a osvětlení od 20.30 hod. Po tomto krátkém informačním programu se přistoupí k organizaci a u úklidu samotnému.

Během úklidu plánují organizátoři přestávku na společnou "opékačku" s účastníky. Při ní chtějí diskutovat o životním prostředí, ale i o dalších vzájemně sdílených tématech. Odklízení by mělo skončit nejpozději kolem šesté hodiny večerní. Organizátoři počítají hlavně s lidmi, kteří budou přicházet až v průběhu. Přeci jen čas a termín nejsou ideální, ale chtějí toho stihnout opravdu dost.

Podporu v odklízení nepořádku jim vyjádřilo i vedení města Žatec, které jim zajistilo odvoz nashromážděného odpadu. "Naprosto bez problémů nám vyšli vstříc, vyjádření na mou žádost přišlo během několika hodin. Jsem rád, že můžu žít v městě, kde radnice vyjde občanům vstříc, když chtějí konat něco prospěšného," dodal k postupu radnice Vít Konečný.

Nakonec možná nezůstane jen u jednorázové akce a budeme svědky pravidelného uklízení různých míst, která si to rozhodně zaslouží. Připojit se může opravdu každý.

Reklama

Výběr článků

Načítám