Hlavní obsah

Petrovice u Karviné trápila velká voda

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od rána trápila v pátek 22. července obyvatele Petrovic u Karviné místní říčka Petrůvka. Ta vyšplhala na 2. povodňový stupeň a vyjet museli místní hasiči.

Foto: Pavel Jaňurek

Bagr v rychlosti a na poslední chvíli stavěl provizorní hráz v části Půstky

Článek

Ráno zasedal krizový štáb obce. Ten rozhodl o úkolech pro celý den. Hasiči z Dolních Marklovic pomáhali v obci již od 7. hodiny ranní.

Hasiči při průjezdu obcí oznamovali občanům vyhlášení povodňového stupně. Díky včasnému zásahu obce a vedení hasičů byla uklidněna situace na místní části Půstky, kde hrozilo rozlití řeky, kvůli momentálním stavebním úpravám okolí koryta řeky. Pásový bagr se naštěstí do bahnitého terénu dostal a během několika minut postavil provizorní hráz z hlíny, která tamní část Petrovic uchránila.

Hasiči poté rozváželi pytle s pískem, které u místního zdravotního střediska plnili zaměstnanci veřejně prospěšných prací v obci. U několika domů byly pytlemi zataraseny vchody proti vniknutí vody. Marklovičtí hasiči pomohli také s nadzvednutím a přestěhováním majetku občanů, kteří o pomoc požádali.

V odpoledních hodinách začala řeka pozvolna klesat a ve 20 hodin večer již byla prakticky ve svém korytě. Ve večerních hodinách voda stoupala už jen ve vzdálenější části Petrovic - a to v Závadě. I tam se však brzy očekává kulminace a následný pokles Petrůvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám