Hlavní obsah

Petra Hornofová představuje v Plzni výstavu svých kreseb

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu obrazů studentky Petry Hornofové hostí caffe-bar U Pernera v Pražské ulici v Plzni. Studentka výtvarné výchovy a psychologie prezentuje část svého díla do pátku 1. října 2010 na výstavě s názvem Na poslední chvíli.

Foto: Marek Velebný

Malá mona lisa

Článek

Vernisáž se v rekonstruovaných prostorech baru uskutečnila v pátek 24. října večer za účasti autorčiných přátel. Na první pohled se může zdát, že námět, smysl vystavených obrazů je vážný, autorka nicméně oponuje, že nemá ráda vážnost. V každém jejím obrazu je odraz autorčiny duše.

Malování, kreslení je pro ni intimní záležitostí. Vystavovat kresby na veřejnosti je podle autorčiných slov, jako kdyby se postavila nahá před diváky. Ke každému obrazu se váže určitý příběh, žádný nevznikl náhodou, popisuje autorka. Jako mnoho umělců tvoří, hlavně při stavech smutku nebo deprese. Umělecké sklony zdědila autorka po svém dědečkovi, který byl keramikem.

Petra Hornofová spolupracuje s přáteli z fakulty umění a designu v Ústní nad Labem a miluje nekonformní styl. Svou první výstavu uspořádala v jablečném sadu. Námětem jejích obrazů, z nichž některé kreslí podle fotografií, je například portrét staré ženy - z díla je cítit pokora. Dalšími náměty je mj. pohyb dětí hrajících kopanou, atmosféra pouličních muzikantů, silný náboj v sobě mají kresby umírající ženy či dívky s potutelným úsměvem s názvem Malá mona lisa, který autorka nakreslila přes noc.

Jelikož je pro autorku prezentace jejích děl - jak už bylo řečeno - záležitostí velice intimní, nechala slavnostní zahájení výstavy na své kamarádce. Odměnou pro Petru Hornofovou byly několikeré kytice růží.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám