Hlavní obsah

Petr Stolař a Vladimír Gončarov se představí v dvojroli Casanovy na duchcovském zámku

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa zámku Duchcov, Divadlo V Pytli a Severočeské divadlo připravily pro návštěvníky zámku netradiční oživené prohlídky s prvky činoherního divadla, opery a baletu. Komnaty zámku znovu zaplní smích urozené společnosti, kterou Giacomo Casanova (1725–1798) pobaví romantickými příběhy ze svého mládí.

Foto: Marian Hochel

Gončarov tančí Casanovu

Článek

„Nyní, v roce 1797, je mi 72 let. Mohu říci: vixi, žil jsem – třebaže žiji ještě. Těžko bych si nyní mohl opatřit příjemnější zábavu, než zabývat se svými vlastními záležitostmi a opatřit něco vhodného pro zasmání oné milé společnosti, která mi naslouchá, která jednala vždy se mnou laskavě a kterou jsem vždy vyhledával... Když vzpomínám na zažité radosti, vyvolávám si je a prožívám je po druhé. Protivenství však, jež jsem tehdy snášel, necítím již a směji se jim,” napsal Casanova na sklonku svého života během svého pobytu u hraběte Valdštejna na duchcovském zámku.

Oživené prohlídky jsou výsledkem plodné spolupráce, která slibuje obeznámení se se specifiky Casanovova života prostřednictvím hudebně-dramatického žánru s pohybovými prvky. Návštěvníci prohlídek se dozvědí mnoho o dobrodružném životě bezpochyby nejslavnějšího obyvatele duchcovského zámku, ale budou si moci vychutnat i taneční a pěvecké výstupy v podání renomovaných umělců v retrospektivách zosobňujících Giacomovo mládí. Tento typ prohlídek slibuje transformaci uměleckého výrazu do lidského poznávání, návštěvníkům nabízí kvalitní umělecký zážitek i objevování historických reálií.

Vzpomínání na Giacomovo mládí a nostalgické návraty do minulosti zinscenuje Divadlo V Pytli spolu se sólisty baletu Severočeského divadla. V dvojroli Casanovy se představí charismatický Petr Stolař a mistr českého baletu, držitel ceny Thálie, Vladimír Gončarov. Giacomovy lásky ztvární sólistka Severočeského divadla Natalia Vassina a diva operních árií Inna Davidenko.

Oživené prohlídky zámecké expozice pod názvem Letní milostná ladění se budou konat v sobotu 13. července v 14.30, 16.00 a 17.30 hodin a v neděli 11. srpna v 13.30, 15.00 a 16.30 hodin; vstupenky ve výši 200 Kč a 150 Kč zakoupíte v pokladně zámku.

Rezervaci vstupenek lze provést předem, a to telefonicky na čísle 417 835 301 nebo 417 835 321 denně kromě pondělí od 10.00 do 17.00 hodin. Rezervované vstupenky je nutné vyzvednout nejpozději hodinu před začátkem prohlídek.

Reklama

Výběr článků

Načítám