Hlavní obsah

Petr Hruška a Pavel Kolmačka se zúčastnili autorského čtení v Brně

Novinky, Veronika Boháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během třetího z celkem sedmidílného cyklu autorského čtení jsme měli jedinečnou možnost setkat se s autory Petrem Hruškou a Pavlem Kolmačkou. Tito autoři nám díky jedinečnému projektu brněnské Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity dali nahlédnout do svých děl.

Článek

V úterý 15. listopadu na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně se uskutečnil již třetí večer ze sedmidílného cyklu autorských čtení. Tentokrát byla v hlavní roli četba ze sbírek autorů Petra Hrušky a Pavla Kolmačky.

Jako první vystoupil Petr Hruška – ostravský autor, který se narodil roku 1964 v Ostravě. Autor nyní pracuje v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd a vyučuje na vysokých školách v Brně, Ostravě a Opavě. Petr Hruška je především básník, roku 1995 byla vydána jeho sbírka Obývací nepokoje, v roce 1998 sbírka Měsíce, 2002 Vždycky se ty dveře zavíraly a roku 2007 sbírka nesoucí název Auta vjíždějí do lodí – nutno podotknout, že tato sbírka byla oceněna Cenou Jana Skácela. Básník je známý svým mistrovským umem vystihnout záznam okamžiku.

Jeho první slova patřila památce nedávno zemřelému Ivanu Martinu Jirousovi, v souvislosti s touto smutnou událostí přečetl svůj nekrolog, ve kterém zavzpomínal na významnou osobnost, jakou Ivan Martin Jirous bezpochyby byl.

Poté umožnil posluchačům náhled do své tvorby, přečetl několik svých zdařilých básní, což se setkalo s pozitivním ohlasem publika. Petr Hruška vystoupil nejen jako jedinečný básník, ale také jako člověk s velmi příjemným, nevtíravým a milým smyslem pro humor. Během besedy nastínil mimo jiné jak a kde vzniká jeho tvorba a několik slov věnoval také Janu Balabánovi a Karlu Šiktancovi, přičemž vzpomínky na tyto své kamarády doplnil prožitými společnými zážitky.

Druhým hostem večera byl básník Pavel Kolmačka narozený roku 1962 v Praze. Pavel Kolmačka se přes post sanitáře v dětském domově a redaktora časopisu Velehrad se dostal k postu překladatele a literárního tvůrce, nyní vyučuje na Gymnáziu Letovice. Jako básník debutoval roku 1987 v samizdatovém Almanachu, do jeho tvorby mj. patří sbírky Vlál za mnou směšný šos (1994), Viděl jsi, že jsi (1998)  či nejnovější sbírka nazvaná  Moře (2010).

Také Pavel Kolmačka přečetl několik ukázek ze své tvorby, a to jak z poezie, tak také ze svého románu Stopy za obzor (2006). Poté se zúčastnil besedy s posluchači, během které odpověděl na dotazy, například jaká byla jeho cesta životní, která jej z Prahy dovedla do malé vesničky Chrudichrom u Boskovic, jaký post náleží víře, či jak se dostal k napsání románu. 

Příští týden nás čeká setkání s pražskými autory Emilem Haklem a Václavem Kahudou. Autorská čtení se konají vždy v úterý od 17.30 v budově Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity na ulici Poříčí 31 v 1. patře, posluchárna 30. Vstup volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám