Hlavní obsah

Petr Bende a Pavel Helan, historická bitva i Noc na Karlštejně pobaví návštěvníky Mníšku

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mníšecké kulturní léto startuje vystoupením Petra Bendeho a Pavla Helana v pátek 20. června od 19.00 hodin v Barokním areálu Skalka v Mníšku pod Brdy. Folkový recitál Kolotoč plný pohody vás v předprodeji bude stát 120 korun. Připravujeme muzikál Noc na Karlštejně i velkolepou historickou bitvu.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Mníšecké kulturní léto v Mníšku pod Brdy začíná tento pátek 20. června.

Článek

V Mníšku pod Brdy vás během letní měsíců v rámci Mníšeckého kulturního léta čekají milá a příjemná vystoupení více či méně známých zpěváků, hudebníků, písničkářů nebo kapel.

Představení budou probíhat pod širým nebem v romantickém zámeckém prostředí nebo na Skalce nad městem, kde jako bonus můžete ocenit překrásný výhled nejen na město, ale hlavně na zámek se třemi věžemi.  

Koncertování na Mníšku zahájí Petr Bende a Pavel Helan, kteří vystoupí už v pátek 20. června na Skalce před kostelíkem sv. Máří Magdalény se svým folkovým recitálem Kolotoč. Čeká nás večer plný radosti a pohody s protagonisty, kteří se dostali do povědomí veřejnosti jako finalisté talentových soutěží.

Petr Bende dokonce při své účasti na Česko hledá superstar v roce 2005 obsadil stříbrnou příčku, musel porazit dalších 8357 uchazečů. V současnosti účinkuje často také v muzikálech, ztvárnil i postavu Shakespearova Hamleta. 

Pavel Helan byl pro změnu finalistou soutěže Česko Slovensko má talent, a to roku 2013. Předchozím velkým úspěchem bylo jeho vítězství na největším folkovém festivalu v ČR Zahrada 2007.

Karlštejn v oblíbeném muzikálu

K vrcholům mníšeckého léta bude jistě patřit představení známého muzikálu Noc na Karlštejně, který proběhne v zámeckých exteriérech v pátek a sobotu 8. a 9. srpna. Čeká vás hvězdné obsazení, uvidíte například Lumíra Olšovského, Pavla Vítka, Petra Jančaříka, Jana Rosáka nebo Václava Vydru v roli císaře Karla IV.

V rámci vstupného budete moci zdarma zhlédnout výstavu UNESCO i expozici o historii módy. Ta vás provede časem od dob královny Kleopatry, přes gotiku Karla IV., rokoko Marie Antoinetty až po Sissi z 19. a pankačku z 20. století.  

Švédští vojáci v útoku

I v červenci bude na zámku živo. Dokonce dojde k velké bitvě, při které se budou švédští vojáci snažit vyplenit majetek zámeckého pána. V sobotu 5. července se přijďte podívat na volnou rekonstrukci, která již pátým rokem připomene, že třicetiletá válka se nevyhnula ani zámku v Mníšku. Tehdy tu stála renesanční stavba patřící rodině Mitroviců, jež ovšem v roce 1639 náporu Švédů podlehla.  

Jak to dopadne v letošním roce, uvidíte od 18 hodin, kdy vypukne lítá vřava mezi útočícími ziskuchtivými cizinci a obránci zámku, kterou bude svým komentářem opět doprovázet již zkušený a bitvy znalý moderátor Standa Berkovec.

Bohatý program ale čeká návštěvníky po celý den. Uvidíte šermířská vystoupení, navštívíte vojenské ležení, prohlédnete si zbraně a výstroj mušketýrů, nakoupit můžete na středověkém jarmarku.

Na zámku jsou připraveny dva prohlídkové okruhy pro dospělé návštěvníky i speciální prohlídky pro rodiny s dětmi.  

Reklama

Výběr článků

Načítám