Hlavní obsah

Perníkovou betlémskou vesnici upekly a nazdobily děti

Novinky, Eva Jenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První adventní neděli se v mnoho městech konaly vánoční trhy a další akce. V Týništi nad Orlicí se kromě vánoční výstavy otevřela i perníková betlémská vesnička.

Foto: Eva Jenčíková

Celý betlém pekly a zdobily děti.

Článek

Tradičně se první adventní neděli rozsvěcí v Týništi nad Orlicí na náměstí vánoční strom, vždy s malým kulturním programem. Pod názvem Vánoce na zahradě se o něj letos opět postarala místní ZUŠ, ve spolupráci s mateřskými školami a MC Ratolest. Součástí akce byl také vánoční jarmark, dílny pro děti a možnost setkání se pod širým nebem.

Současně se v Domě dětí a mládeže Sluníčko otevřela tradiční prodejní vánoční výstava, která potrvá až do středy 4. prosince. K vidění i k zakoupení tu jsou vánoční dekorace drátované, pedigové, dřevěné i háčkované. Nechybí vánoční přání z papírové krajky či malované žehličkou, perníčky od několika perníkářek, svíčky lité i z včelího vosku, náušnice a přívěsky z různých materiálů a mnoho dalších zajímavých dekorací a námětů.

Celé Sluníčko je slavnostně a nápaditě vyzdobeno. Většinu výzdoby vyráběly děti na jednotlivých výtvarných kroužkách a aranžovat ji pomáhali pomocníci z řad vedoucích a praktikantů.

Po loňském úspěchu papírové betlémské vesničky se ve Sluníčku letos pustili do perníkové verze. Na několika kroužkách děti během listopadu napekly a nazdobily části betlému, vesnice, stromy a další dekorace.

V pátek před otevřením výstavy se začala celá vesnice sestavovat a slepovat, poslední úpravy byly dodělány těsně před otevřením. Netradiční součástí této vesničky je také hradní zákoutí postavené celé z kostkového cukru. Vše je nasvíceno pouze čajovými svíčkami, které problikávají vykrojenými okénky chalup a zároveň osvětlují další části. Tím má celá vesnička kouzelnou atmosféru a návštěvníci při prohlídce jsou tišší a ukáznění.

Na perníkový betlém, a samozřejmě také na celou výstavu, se během pondělí a úterý přijdou podívat nejen děti z místní základní školy, ale také děti ze škol ze Žďáru, z Bolehoště, z Borohrádku a Čermné nad Orlicí, které, kromě prohlídky, budou také tvořit v předvánočních školních dílnách.

Pro veřejnost je výstava s betlémem otevřena v pondělí a v úterý od 8 do 18 hodin a ve středu od 8 do 11 hodin.

Výběr článků

Načítám